Investering in kerncentrales kost Electrabel meer dan ze opbrengt

De kerncentrale van Doel. Archieffoto.
photo_news De kerncentrale van Doel. Archieffoto.
Het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 levert de uitbater Electrabel minder op dan gedacht. De investering kost 200 miljoen euro meer dan ze opbrengt. Dat meldt De Tijd vandaag.

Electrabel kreeg in 2015 toestemming om beide centrales tien jaar langer open te houden op voorwaarde dat het 700 miljoen euro investeerde in vernieuwingswerken. Maar vorig jaar kreeg het Belgische energiebedrijf af te rekenen met tal van defecten in de Belgische kerncentrales. Door betonproblemen moesten Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3 dicht. 

Daarnaast werden de oudste centrales Doel 1 en Doel 2 stilgelegd voor geplande werkzaamheden en na een lek in het primaire koelcircuit.
Die nucleaire problemen kostten Electrabel vorig jaar 800 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening die het voor 2018 neerlegde bij de Nationale Bank. Het bedrijf belandde daardoor voor de zesde keer in zeven jaar in de rode cijfers.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Bouw aub snel enkele nieuwe kerncentrales.

 • Dorine Dupon

  Ze hadden nog maar net miljarden gekregen onder Nva omdat die de besliste kernuitstap ongedaan hadden gemaakt en nu willen ze dus meer, het in leven houden van die rommel daar kom je met 10 miljard per stuk dus niet mee toe, en voro de bouw van een nieuwe hebben ze helemaal geen geld, wij gaan het wel betalen. Ipv 50 euro voorschot 150 en niets terug zeker.

 • Bob Boomer

  Investering in kerncentrales kost Electrabel meer dan ze opbrengt. Nu wel, ja ! Zeker als de winsten niet langer optimaal zijn vanwege de ouderdom. Dus resten er twee mogelijkheden ! 1 Je sluit die handel en zadelt België met een enorm stroomtekort op. 2 Je begint snel met nieuwe centrales te bouwen te bouwen.

 • Erwin Vandriessche

  Als dat geen bull-shit van de bovenste plank is, dan weet ik het niet meer hoor! Hoe kunnen die in het rood staan met altijd maar duurder wordende stroomfactuur? Weer zo'n nieuws om de prijzen te kunnen omhoog trekken. Wat gaan ze doen als iedereen electrisch zou rijden. Ze hebben nu al een stroomtekort in de winter zogezegd.

 • willem merken

  Ze waren toch gretig genoeg om ze te kopen van verhofstad. En hoeveel miljard hebben ze er mee opgehaald. En wat verdienen de bobo's. Een bedrijf dat 8 jaar op rij verlies maakt heeft fantastisch goede topmanagers.