Intussen op het sp.a-congres: akelige stiltes en gênante schouderklopjes

Op het sp.a-partijcongres van afgelopen zaterdag maakte Bruno Tobback bekend zichzelf te willen opvolgen als voorzitter. Die keuze was duidelijk niet naar de zin van alle leden. Een filmpje van Ter Zake toont een pijnlijk gênante inkijk binnen een partij waar het allemaal niet zo op wieltjes loopt

Het sp.a-partijcongres van afgelopen weekend zou in het teken staan van de inhoudelijke vernieuwing binnen de partij. Althans: dat was de bedoeling. Tot huidig partijvoorzitter Bruno Tobback besloot dat het congres de ideale aangelegenheid was, om zijn persoonlijke voorzitterscampagne van wal te steken. Dat zorgde niet alleen voor wat ongerieflijke rivaliteit bij tegenkandidaat John Crombez, maar ook voor een hoop koele blikken vanop de eerste rij.

De redenaarskunsten van Tobback maakten het er allemaal niet beter op. "Aan het begin van mijn voorzitterschap, heb ik meerdere malen gezegd dat socialisten onredelijke mensen zijn. Ik heb natuurlijk nooit beseft in hoeverre ik dat zelf zou meemaken", grapt hij. Gelachen werd er echter maar weinig.

Pijnlijke stiltes, gênante uitspraken

Gênante stiltes en wat onbehouwen gelach is ook de teneur wanneer een reporter polst naar wie nu eigenlijk de voorzitter naar keuze is. Terwijl Freya Van den Bossche er nog enigszins gracieus in slaagt, haar voorkeur stilzwijgend aan de man te brengen, is de poging van collega Bert Anciaux ietsje minder succesvol. Of hij niet iets ziet in John Crombez? "Dat zou wel eens kunnen", smaalt hij.

Die ludieke misstap mag hij even later gaan uitleggen aan zijn voorzitter zelve. "Terzake heeft een beetje zitten vissen en ik heb gezegd dat ik voor een open debat ben, en dat ik John daar eigenlijk wel in steun." Groen is de lach van Tobback, die antwoordt dat het Anciaux natuurlijk "vrij staat om stommiteiten te begaan". Een 'vriendschappelijk' schouderklopje rondt de hachelijke onderneming netjes af en beider heren begeven zich - met een gerust hart - opnieuw in het 'feestgedruis'.