Intussen al 28 everzwijnen besmet door Afrikaanse varkenspest

Marco Mariotti
Volgens een nieuwe balans zijn er intussen 28 everzwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest. Dat meldt Waals minister van Landbouw René Collin (cdH). Een vorige balans van enkele dagen geleden sprak nog van twintig besmettingen.

Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg midden september zijn er 74 everzwijnen getest. "We zetten het onderzoekswerk actief verder om zo de geïnfecteerde zone zo snel mogelijk af te bakenen", aldus minister Collin.

De Afrikaanse varkenspest is erg besmettelijk voor everzwijnen én varkens. Voor de mens vormt de ziekte geen gevaar, maar de export van het Belgisch varkensvlees komt door de uitbraak in het gedrang. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Met dank aan de jagers?

 • lieve vanderstraeten

  komt ervan als ge besmette everzwijnen uitzet. Laat de natuur gerust,

 • Theo Van Hoof

  Waar er te veel van leven op een te kleine oppervlakte, daar steken ziekten de kop op. Decimeer over het ganse land het aantal everzwijnen. Waar ze vroeger alleen in de uitgestrekte bossen van de Ardennen voorkwamen, leven ze nu in grote getallen over bijna het ganse land. Waar het Albertkanaal lange tijd als natuurlijke barrière werd beschouwd, is die van geen tel gebleken. Er zijn foto's van everzwijnen op de kanaal bruggen.

 • edwig smeets

  hebben die zwijnen een bordje bij met daarop ik ben besmet, voor mij dit jaar geen ragout aub.

 • raymond van der craen

  Gewoon afknallen, die beesten horen hier niet thuis.