Intimidatie, mishandeling, aanranding: Belgische jongeren terroriseren zwembad in Nederlands grensdorp

Maatregelen bij het zwembad in Koewacht.
Bob Maes Maatregelen bij het zwembad in Koewacht.
De Terneuzense burgemeester Jan Lonink heeft maatregelen genomen na een grote vechtpartij met Belgische jongeren in het zwembad van grensdorp Koewacht afgelopen woensdag. Zonder abonnement kom je er voortaan niet meer in. Volgens medewerkers ondervindt het zwembad al langer overlast van Belgische jongens. Een deel zou zich schuldig maken aan intimidatie, mishandeling, bedreiging en ook aanranding, zo meldt Omroep Zeeland.

De Nederlandse krant AD heeft een getuigenis van een medewerkster van het zwembad, die niet met haar naam in de krant wil. “Wie weet wat ze doen", zegt ze. Uit voorzorg parkeert ze haar auto niet meer voor het zwembad, maar bij een neef iets verderop. De badjuffrouw staat haar mannetje, maar zelfs zij kreeg de situatie deze week niet onder controle. Woensdag was er een grote vechtpartij. “Ik moet zeggen zoals het is: het zijn altijd Marokkaanse Belgen. Die vechtpartij ontstond uit het niets, het was opeens veertig tegen één. Je hoeft maar even verkeerd naar ze te kijken en je hebt het zitten.”

Het was voor Jan Lonink, burgemeester van de gemeente Terneuzen, de aanleiding om in te grijpen. Alleen met een abonnement ben je nu nog welkom. Daarnaast is er ook meer bewaking. De Belgische politie controleert op de grens, bij de ingang staan twee beveiligers en opsporingsambtenaren patrouilleren op het terrein. Bijna alle vrouwelijke toezichters zijn vervangen door mannelijke collega’s.

Intimidatie en aanranding

De jongeren die overlast veroorzaken, komen met bus 44 uit Sint-Niklaas, zo bericht AD. Op de grens stappen ze uit, lopen ze naar het zwembad en laten ze geregeld een spoor van vernieling achter zich. “Ze slopen bloembakken en gooien met fietsen.” Eenmaal binnen zijn ze vaak ronduit agressief en bedreigend, aldus de getuige. “Een moeder stond met haar kinderen van acht onder de douche. ‘Zo, dat zijn mooie kinderen', zeiden een paar gasten. Ze is met de shampoo nog in het haar naar huis gegaan.” Een groepje van vier meisjes werd deze week lastig gevallen. Jongeren sloten hen in en raakten hen aan. 

Volgens Omroep Zeeland zou een deel van de jongeren uit België zich schuldig maken aan intimidatie, mishandeling, bedreiging en ook aanranding. “Deze situatie duurt al twee jaar en wordt steeds erger”, aldus een medewerker. “Ze terroriseren het zwembad. Ze denken dat ze hier de baas zijn.”

Door de maatregel was het vandaag opvallend rustig in het zwembad. “Het is voor onze eigen inwoners heel jammer dat dit zo moet. Op lange termijn willen we een andere oplossing”, zegt wijkbestuurder Sonja Suij aan AD. De jongeren mogen alsnog binnen als ze een abonnement kopen. “Dan moeten ze hun gegevens opgeven", zegt Suij. “Als ze dan iets uithalen, kunnen we het abonnement opzeggen.” Ook volgens Suij zorgen de jongeren al jaren voor problemen. “Soms knippen ze een gat in het gaas en komen ze zo binnen, in plaats van te betalen. Of ze klimmen over de hekken.” Om dat te voorkomen is prikkeldraad gespannen. 

Het is zaterdagmiddag extreem rustig in het zwembad.
Bob Maes Het is zaterdagmiddag extreem rustig in het zwembad.
Vorig jaar zijn al camera's geplaatst na overlast van dezelfde jongeren.
Bob Maes Vorig jaar zijn al camera's geplaatst na overlast van dezelfde jongeren.60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane Vervliet

  Het is geen vijf voor twaalf.Neen pamperende overheid het is "na de noen "en binnen enkele (?) jaren zal het tegen zonsondergang zijn met deze jongeren !

 • Jacky Vanderplas

  In hun eigen landen komt zoiets niet voor daar krijgen ze letterlijk van de stok. Dus iets anders begrijpen zij niet en helpt niet.achter een paar dagen zie je zij weer stram en stijfjes naar school gaan. Voor hen is onze cultuur pure zwakheid en dat is voor hen LOL trappen.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Probleemjongeren komen uit probleemfamilies die in probleemwijken leven en naar probleemscholen gaan. Dààr moet je ze aanpakken. Niet in het zwembad. Zelfs aan de deur van het zwembad is het al te laat! Wij zijn die baldadigheden al jààààren moe! Overheid en politie doen alsof hun neus bloedt! Vandaag is het 2 juli. Relschoppers oppakken en pas lostlaten op 1 september. Waarvoor dient het "snelrecht" anders voor?

 • Jacky Vanderplas

  In hun eigen landen komt zoiets niet voor daar krijgen ze letterlijk van de stok. Dus iets anders begrijpen zij niet en helpt niet.achter een paar dagen zie je zij weer stram en stijfjes naar school gaan. Voor hen is onze cultuur pure zwakheid en dat is voor hen LOL trappen.

 • Danny Clabots

  Vic Smeets , kop in het zand en gaan. Als ze nergens meer welkom zijn, moeten ze dringend eens in de spiegel kijken, en zich vragen stellen over hun gedrag ipv de schuld altijd bij een ander te leggen. Het zijn altijd dezelfden waar ge miserie mee hebt.