Internetgeneratie vindt autorijden niet meer cool

PHOTO_NEWS
Slecht nieuws voor rijscholen: "Deze sector gaat geen dertig jaar mee." Dat zegt Jeroen Smeesters van de rijscholenfederatie vandaag in weekblad Knack. "De trend is duidelijk, autorijden is niet meer cool."

Vroeger haalden vele jongeren hun rijbewijs op hun achtiende, nu is dat steeds vaker pas op hun twintigste of later. Die tendens is het duidelijkst voelbaar in de steden. "Vanaf het moment dat jongeren alternatieven krijgen om zich te verplaatsen, dan wordt de auto inderdaad minder belangrijk als mobiliteitskeuze", aldus Smeesters.

Niet enkel de alternatieven in de stad zijn de aanleiding voor de dalende populariteit van het rijbewijs. Ook de kostprijs van een auto en alle bijkomende kosten zoals brandstof en belastingen schrikken jongeren af. Bovendien speelt het internettijdperk ook een rol, aldus Smeesters: "Jongeren zijn gewoon minder mobiel in die zin dat ze hun bestellingen via internet doen, ze met hun vrienden praten via internet en dat ze eigenlijk gewoon iets minder op stap gaan."

Toch gaat het volgens Smeesters vooral om een stedelijk fenomeen. "Je kunt de auto pas missen als er alternatieven zijn."