Ga naar de mobiele website
^ Top

Intern onderzoek Whatsappgroep draait rond zes politieagenten en twaalf leden veiligheidskorps

ANP
Het onderzoek van de Dienst Intern Toezicht naar grove chatgesprekken in een berichtengroep waar leden van de Antwerpse lokale politie bij betrokken zijn, draait rond gesprekken tussen zes leden van het Antwerpse korps en twaalf leden van het veiligheidskorps van de FOD Justitie. Dat heeft de Antwerpse politie maandagavond bekendgemaakt. De korpsleiding is sinds oktober op de hoogte van de feiten, maar het onderzoek is complex en tijdrovend omdat de feiten zich bij twee verschillende diensten met eigen tuchtstatuten afspeelden, klinkt het.

De leiding van het team gerechtshoven en overbrengingen (GEOV) van de Antwerpse lokale politie zou in september signalen hebben gekregen van pesterijen binnen de eigen dienst. De problematiek werd eerst "op de werkvloer besproken", waarna geconcludeerd werd dat er "inderdaad sprake was van normoverschrijdend gedrag tussen leden van de dienst GEOV en het veiligheidskorps van FOD Justitie". De korpsleiding werd op de hoogte gebracht en die beval meteen een onderzoek door Intern Toezicht.

Het onderzoek is erg complex gezien de twee verschillende tuchtstatuten van de politie en het veiligheidskorps, stelt de politie, en daarom wordt er erg omzichtig mee omgegaan "om procedurefouten uit te sluiten". Er werd dan ook een speciale werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van zowel de Antwerpse politie als de FOD Justitie. Politie en FOD Justitie werken ook samen een traject uit om "tot een grondige cultuurwijziging te komen binnen de diensten".

Eén medewerker van de politie die niet bij de berichtengroep hoort, kreeg al een ordemaatregel opgelegd, maar voor eventuele tuchtmaatregelen tegen de leden van het veiligheidskorps is de politie naar eigen zeggen niet bevoegd. De politie benadrukt maandagavond wel nog dat de gedragscode voor sociale media die ze twee jaar geleden aan al haar medewerkers oplegde, zowel professioneel als privé, ook geldt voor berichtendiensten.

Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tisomzeep

  man slaat vrouw de vrouw dient klacht in man w gearresteerd, man slaat ploegbaas ,vandalisme op wagen ,men ontslaat man dwingende reden man uit doodsbedreigingen tov ploegbaas de man vind nieuw werk dankzij politiek , weer wordt hij ontslagen voor vechten , dan wordt gevraagd om nieuwe vriend van vrouw te molesteren , die dient klacht in hij w gearresteerd de man is recent op 52 j politieman geworden omdat hij nergens anders aangeworven wordt

 • jan van calenberg

  Wat met de onderzoeksrechter?

 • Ragnar Lothbrock

  Pff als collega's onder elkaar al niet meer mogen zeggen ( schrijven ) wat ze willen dan is het ver gekomen .... Triestig Belgie , echt waar ! Ps : en aan Rot op ... Eat your hart out ... Onmiddellijk ontslaan , triestige mens .

 • gunther Miechielssens

  Wie zou er na 5 dagen flikkenwerk niet racistisch worden. Idem douaniers. Binnenkort idem verpleegkundigen en onderwijzers... Een racist ben je niet van nature, je wordt langzaam zo gemaakt

 • Jan Moerentorf

  Dit begint meer en meer op een heksenjacht te lijken.

Meld een bug