Intern onderzoek naar racistische en seksistische chatgroep Antwerpse politie, parket vraagt dossier op

belga - afp
De Antwerpse politie heeft een intern onderzoek gestart naar een Whatsapp-groep van een 25-tal leden van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), waarin het bulkt van racistische en seksistische praat. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Het Antwerpse parket was tot op heden niet betrokken bij de zaak, maar heeft intussen het dossier opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht.

De groep werd gebruikt in 2015 en 2016. De gesprekken gingen over prak­tische zaken, zoals het wisselen van shifts, maar de leden schepten ook op over ge­weld, deelden racistische en seksistische overtuigingen, verwezen naar Hitler, en toonden foto's van gede­tineerden die enthousiast werden becom­mentarieerd met bewoordingen als "precies wel een mottig exemplaar" of "nen echten terrorist".

Ook krantenartikels werden gedeeld, zoals het nieuws dat een 14-jarig meisje in een jeugdinstelling werd neergeschoten met een rubberen kogeltje. "Wss zo een voos wijf, beter stuk of 10 van die ballekes opschieten", reageerde L. Hij zou de oprichter van de chatgroep zijn.

Na de aanslagen in Parijs riep U., lid van het veiligheidskorps van de FOD Justitie, op tot actie: "De keet afsluiten en van binnenuit uitzuiveren. Politie en leger zij aan zijn (sic). Gedaan met lullen. Tijd om te handelen." Een agent deelde daarop de geheime locatie mee waar de machinegeweren worden opgeslagen.

Pas maanden later onderzoek
De chatgroep werd in in april vorig jaar stopgezet, nadat het bestaan ervan was uit­gelekt. De groep werd besproken op een dienstvergadering, in aanwezigheid van twee commissa­rissen die aan het hoofd staan van het GEOV­-team. Pas maanden later begon de dienst intern toezicht een onderzoek na klachten van enkele collega's, want in de groep werden ook collega's beschimpt.

Ordemaatregel
Korpschef Serge Muyters bevestigt dat het onderzoek loopt. "Er is beslist om een van de be­trokkenen een ordemaatregel op te leggen." Volgens de info van de kranten zijn alle betrokkenen vandaag nog werkzaam op de dienst.

De sfeer binnen de GEOV zou al lang ondermaats zijn. Bovendien zouden verschillende gedetineerden al een klacht hebben ingediend tegen het team voor geweld.

Antwerps korpschef Serge Muyters.
kos Antwerps korpschef Serge Muyters.

Dossier opgevraagd
Het Antwerpse parket was tot op heden niet betrokken bij het interne onderzoek, maar heeft intussen naar eigen zeggen het dossier opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht. "We zullen bekijken of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd", zegt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo. "Het is immers niet omdat bepaalde uitspraken laakbaar zijn of deontologisch af te keuren vallen, dat wij als parket tussenbeide kunnen komen."

"Rotte appels, moet eruit"
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde vanochtend aan dat disciplinair zal worden opgetreden indien blijkt dat politiemensen laakbare feiten hebben gepleegd. Ook volgens zijn collega op Justitie, Koen Geens (CD&V), wordt nagegaan of er tucht- of zwaardere sancties nodig zijn.

"Het is niet dé politie van Antwerpen, maar een aantal politiemensen dat over de schreef is gegaan", zei minister Jambon in 'De Ochtend' op Radio 1. "Als uit onderzoek blijkt dat ze laakbare feiten hebben gepleegd, dan zal disciplinair opgetreden worden". Dat is overigens de voorziene procedure.

Bij die groep agenten horen ook leden van het veiligheidskorps van de FOD Justitie. "We zullen onmiddellijk grondig bekijken of er reden is om tucht- of zwaardere sancties te nemen", aldus minister Geens.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir heeft via Twitter gereageerd. "Rotte appels bij Antwerpse politie, moet er uit. Er kan geen plaats zijn voor racisme binnen een korps dat hard werkt aan diversiteit", zo tweette de nieuwe N-VA-staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) (links), naast justitieminister Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) (links), naast justitieminister Koen Geens (CD&V).

"Verwoestende impact"
Antwerps fractieleider Wouter Van Besien (Groen) roept de Antwerpse burgemeester Bart De Wever op krachtdadig in te grijpen. Hij laakt dat een jaar na de feiten nog steeds niets is gebeurd. "De impact van dit soort berichten is verwoestend", aldus Van Besien in De Ochtend op Radio 1.

Het groene gemeenteraadslid vindt niet alleen de inhoud van de berichten schokkend. Het stoot hem ook tegen de borst dat commissarissen op de hoogte waren gesteld, maar enkel opmerkten dat anderen misschien zouden meelezen. "Ze hadden naar het parket moeten stappen en ingrijpen", luidt het.

Intussen kwam er wel een intern onderzoek, "maar is er nog altijd niks gebeurd". Van Besien wijst op de impact van dergelijke berichten. Een deel van de bevolking krijgt het signaal dat het schrik moet hebben van de politie, terwijl een deel van het korps ten onrechte besmeurd raakt, aldus de groene fractieleider.

Hij roept de burgemeester op "maatregelen" te nemen. "Als Bart De Wever nu niet krachtdadig optreedt, dan zegt hij tegen een deel van de bevolking dat ze de politie niet langer kunnen vertrouwen". Van Besien verwijst naar het diversiteitscharter dat een jaar geleden het levenslicht zag. "We zien dat de cultuuromslag nog niet is gebeurd", betreurt Van Besien, die erop aandringt dat het Comité P, dat de politiediensten controleert, elk incident tegen het licht houdt.

Vlaams parlementslid Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad.
Photo News Vlaams parlementslid Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad.

Externe doorlichting
De Antwerpse sp.a-afdeling vraagt om het lokale politiekorps "extern en grondig" te laten doorlichten door de Algemene Inspectie. "Er is duidelijk een structureel probleem met de integriteit van een deel van het korps", zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws. "Ook andere, goedmenende agenten worden hier mee de dupe van."

Naast een doorlichting vraagt Meeuws ook dat de politie met een vorming start over "wat kan en wat niet kan", om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. "Keer op keer komt de Antwerpse politie in opspraak met dossiers waar er sprake is van een schromelijk gebrek aan integriteit", zegt hij. "Deze stoere agenten dromen in hun eigen 'bad cops'-groepje duidelijk van een politiestaat waar politici, allochtone Antwerpenaars en andersdenkende collega's niet bestaan en willekeurig kunnen worden aangepakt."

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.
BELGA Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.

De Wever: "Kan niet inhoudelijk reageren"
Burgemeester De Wever laat intussen via zijn woordvoerder weten dat hij niet inhoudelijk op de kwestie kan reageren, aangezien hij mogelijk nog als tuchtoverheid zal moeten optreden ten aanzien van de betrokkenen. Hij bevestigt enkel dat er een intern onderzoek loopt "in samenwerking met Justitie".
48 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Izaaaaaan Bouazzati

  Dat men dit door de vingers ziet, snap ik al helemaal niet? Hoe kan dit soort ongepast gedrag zomaar aanvaard worden? Het blijft niet enkel bij "zinnen en opmerkingen"! Eens iemand een eed heeft gelegd om burgers in veiligheid te brengen, zouden zulke gedachten niet eens mogen voorkomen. Schandalig dit gewoon, wie valt er nu te vetrouwen van de overheidsdienst als zelfs enkele zogenaamde politieagenten hun job niet serieus nemen en dat elders gaan uiten ook

 • Tisomzeep

  man slaat vrouw de vrouw dient klacht in man w gearresteerd, man slaat ploegbaas ,vandalisme op wagen ,men ontslaat man dwingende reden man uit doodsbedreigingen tov ploegbaas de man vind nieuw werk dankzij politiek , weer wordt hij ontslagen voor vechten , dan wordt gevraagd om nieuwe vriend van vrouw te molesteren , die dient klacht in hij w gearresteerd de man is recent op 52 j politieman geworden omdat hij nergens anders aangeworven wordt

 • dirk belis

  Agenten moeten neutraal blijven in alles!. Punt uit!

 • W S

  Zoveel gezeik om niks!!! Die mensen zitten elke dag tussen het crapuul, het laagste van het laagste dat dan meestal er ook nog vanaf komt met amper een straf. Ik snap heel goed dat zij zo'n uitlaatklep hebben. Schande dat hier zoveel moeite wordt ingestoken, achterlijk links!!!

 • Ronny Beeck

  Erger en erger, en over alles zagen ze