Intern onderzoek naar lek over politieactie Maximiliaanpark: "Onaanvaardbaar"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
De politie is een intern onderzoek gestart om te achterhalen wie de informatie over een geplande politieactie, gisteravond in het Maximiliaanpark, gelekt heeft. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanavond gezegd in Terzake

De politie zou gisteravond een grootschalige actie doen in het Brusselse Maximiliaanpark en de wijk rond het Noordstation, om illegale migranten op te pakken. Maar 'bronnen binnen politie en overheidsdiensten' zouden gelekt hebben dat er een actie op til was, waardoor de mensenrechtenorganisaties actief in het park de migranten nog snel konden onderbrengen bij mensen thuis.

Jambon noemt het lek "onaanvaardbaar". "Ook politiemensen zijn gebonden aan het beroepsgeheim", stelt hij. "Het kan niet dat acties op voorhand publiek worden gemaakt." 

Ongeveer tweeduizend mensen protesteerden gisteravond aan het Maximiliaanpark tegen de geplande politieactie tegen vluchtelingen in Brussel-Noord en tegen het migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in het algemeen. De politie kwam daar uiteindelijk niet opdagen, maar verplaatste de actie naar stations en treinen in de buurt.

Politiegeweld

Jambon blijft het beleid van Francken verdedigen. "Deze mensen, die manifest weigeren om asiel aan te vragen, kiezen ervoor in de illegaliteit te gaan", klinkt het. "Dan moet de overheid optreden. Daar is geen weg naast."

Ngo's roepen echter op tot een humaner beleid. "Wat is er humaner dan de mensen inlichten dat dit geen perspectief heeft?", reageert Jambon. "Het is toch onze opdracht om die mensen goed in te lichten."

Vorige week nog klaagde de ngo Dokters van de Wereld het politiegeweld in het Maximiliaanpark aan. Jambon bevestigt in Terzake dat er klachten zijn ingediend en dat onderzocht wordt of sommige politiemensen hun boekje te buiten zijn gegaan. "Als dat zo is, zullen ze bestraft worden. Het is niet toegelaten dat de politie agressief optreedt wanneer daar geen aanleiding toe is."
140 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Richard Kerkhofs

  Vooruit! Het is alvast niet meer exponentieel, er is al geen aanzuigeffect meer. Het zijn maar woordjes. Het is maar wat haat zaaien, een beetje de boel om zeep helpen. N-VA leeft van de onrust die ze zelf cultiveert. Vorige zomer gaf binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in het parlement toe dat huiszoekingen die niet legaal waren al gebeurden. Gans het parlement en grondwetspecialisten, hebben dat veroordeeld! Er stond maar weinig in het nieuws hierover.

 • Tom Faes

  't Ja Luc Moreels bij de vtm mogen de die van de nva zelf hun vragen opstellen en dan wordt er meteen bijgezegd hoe de nieuwslezer moet reageren . In regeringskringen is geweten dat nva het lek bewust organiseerde maar dan gaan onderzoeken wie ? Is dat niet een klein beteke onnozel ?

 • Jef Patat

  "Als dat zo is zullen zij worden bestraft..." Wie gelooft dat?

 • Luc Moreels

  In Terzake ging La Cools ook weer in de aanval. In welke pipo-samenleving leven wij? De wet is de wet. Veel strenger optreden tegen het linkse front.

 • ronny cuypers

  Organisaties die leven van subsidies werken de overheid tegen. Subsidies stopzetten dus.