Intensivist Meyfroidt: "Tekort aan beschermingsmateriaal stond afscheid bij overlijden in de weg"

Geert Meyfroidt.
VTM Nieuws Geert Meyfroidt.
Het tekort aan beschermingsmateriaal stond vaak een uitgebreid afscheid bij het overlijden van een patiënt in de weg. Dat zei intensivist Geert Meyfroidt vandaag in het Vlaams Parlement.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meyfroidt getuigde in de commissie ad hoc voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid. "Afscheid is iets waar we normaal heel bewust veel tijd voor nemen", zei de professor. Dat was tijdens de coronacrisis niet mogelijk. "We hebben de families wel elke dag opgebeld omdat er geen bezoek toegelaten was, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde", aldus Meyfroidt.

Bij het nakende overlijden van een patiënt werd er wel een bezoekmoment georganiseerd, maar dat was kort en ook laat. "Normaal is dat iets waar je als familie naartoe werkt", zei Meyfroidt. "Een stuk van het probleem was het tekort aan beschermingsmiddelen. Als we daar een overdaad van zouden hebben gehad, hadden we daar liberaler in kunnen zijn. Ik hoop dat dat ook kan vanaf nu."

Sterftecijfers

Meyfroidt gaf ook voor het eerst de mortaliteitscijfers van het UZ Leuven. Het ziekenhuis verzorgde 493 patiënten met Covid-19. Daarvan zijn er 61 overleden. Die sterftecijfers zijn in internationale context indrukwekkend laag, gaf de professor aan. 

"En ik ben er zeker van dat wij niet het enige ziekenhuis in België zijn dat zo'n mooie cijfers kan voorleggen. Dat toont toch ook dat ons gezondheidssysteem sterktes heeft die we zeker moeten behouden."

Om een mogelijke tweede golf de baas te kunnen, moet er tijdens de zomer veel aandacht gaan naar opleiding. "Al de rest is lange termijn”, oordeelt Meyfroidt.

Lees ook: Explosief rapport schetst ijzingwekkend beeld van coronacrisis in woonzorgcentra: “Bewoner zat in haar onderbroek op de gang te huilen” (+)
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carla Van Geel

  De vernietiging van mondmaskers omdat ze in een onverwarmde vochtige plaats onbruikbaar waren werden niet vervangen. Wie was de verantwoordelijke die daarvoor geen middelen ter beschikking stelde. Wie luisterde niet naar de verzorgers die nog vòòr corona meermaals op straat kwam wegens overdrukte door te weinig personeel. In alle diensten sectoren werden er ontslagen! Iedereen weet het.

 • Frits Vandenberge

  Akkoord dat men op de Belgische politici schiet, dat doe ik ook. Maar laat ons niet populistisch en kortzichtig zijn. De ganse wereld had hetzelfde probleem. Niemand kan zo'n pandemie voorzien. Alsof we zouden moeten verwachten dat de maan op een dag op de aarde valt. Net hetzelfde! Vele landen hebben zelfs vandaag nog grote tekorten waaronder vooral de Verenigde Staten (men hun zwak gezondheidssysteem), Brazilië en India.

 • nancy kiekens

  Als onze ondernemers in België even onbekwaam zouden zijn als onze politici, stond onze economie op het peil van een ontwikkelingsland.

 • magda de munck

  Tekort aan beschermingsmateriaal stond afscheid bij overlijden in de weg. Beste politiekers van welke partij dan ook, jullie moesten allemaal van de eerste tot de laatste in de grond kruipen van affront. Bende nietsnutten.

 • Anita Van Damme

  Hoeveel pijn en verdriet bij de bevolking heeft Der Block op haar geweten? Dat moet voor een normaal mens op zich ondraaglijk zijn.