Intensieve jacht moet aantal everzwijnen halveren en Afrikaanse varkenspest inperken

Archiefbeeld van drijfjacht op everzwijnen om de overlast in Hechtel en Leopoldsburg in te perken.
Mine Dalemans Archiefbeeld van drijfjacht op everzwijnen om de overlast in Hechtel en Leopoldsburg in te perken.
De Waalse minister van landbouw, René Collin (cdH), stelt voor om de everzwijnenpopulatie in Wallonië binnen de twee jaar te halveren, schrijft L'Avenir vandaag. Hij gaat een reeks maatregelen voorstellen die de everzwijnenjacht op zeer korte termijn volledig zal veranderen.

"Over twee jaar zullen we de everzwijnenpopulatie met 50 procent verminderen in Wallonië. En voor dit seizoen, zullen we buiten het gebied dat wordt getroffen door varkenspest, de jachtdoelstelling met 30 procent verhogen", kondigde de minister dinsdagavond aan in Longlier, tijdens een vergadering met jagers uit het door de varkenspest getroffen gebied. In deze zone "wordt gestreefd naar nul", er zou dus geen enkel everzwijn meer mogen zijn. In augustus zal de maatregel opnieuw bekeken worden, om te kijken of er aanpassingen moeten gebeuren. 

Nachtjacht

Minister Collin wil al deze maatregelen nemen, opdat er "geen everzwijnen meer zijn ten noorden van de Samber en Maas". 's Nachts jagen moet ook toegelaten zijn, opdat jagers "hun quotum bereiken". Hij is niet van plan om regels op te leggen over lokvoedsel dat jagers voor wild gebruiken, maar wil een rondetafelbijeenkomst organiseren om hierover een akkoord te bereiken. Al deze maatregelen zullen donderdag aan de Waalse regering worden voorgesteld.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nico De Smet

  Jacht gewoon verbieden en de natuur de kans geven om zélf in evenwicht te komen. Maar dat kan helaas niet meer want onze lieve jagers willen zelf zoveel mogelijk dieren uitmoorden.

 • Raoul Rouma

  Dieren opjagen en die helden(moordenaars) staan ter plaatse om die bijna tamme uitgezette dieren neer te schieten. Wat dat met jagen te maken heeft weet ik niet.

 • jammy cappon

  Eerste dag van het jachtseizoen in de Ardennen : iedereen die een geweer kan hanteren schiet er maar op los. Niemand kan mij wijsmaken dat allen jagers zijn; schutters ja. Velen kennen geen onderscheid tussen een hond en een zwijn, als ze maar kunnen afschieten. Bij wet verboden te drinken, maar zelf meegemaakt dat sommigen al serieus gezopen hebben voor jacht begint.

 • Beatrice Troch

  Goed gezegd Eddy van Dorst, zo denk ik er ook over !!!

 • josette Huybrechts

  De mens heeft heel het evenwicht in de natuur naar de vaantjes geholpen en ze doen nog altijd lustig verder. Ik haat jagers want ook zij doen hier ijverig aan mee maar dan onder het mom dat zij het doen om het evenwicht te herstellen!