Exclusief voor abonnees

INTEGRAAL. Het voorwoord mét de passages die Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet schrappen uit zijn boek

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
BELGA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Het voorwoord dat politicoloog Carl Devos had geschreven voor het nieuwe boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, is geschrapt wegens ‘te kritisch’. ‘De processie van de paljas’ werd als slechte reclame beschouwd, schrijft De Standaard vandaag. Lees hier de integrale tekst, inclusief de geschrapte passages.

Kort nadat hij het voorwoord had ingediend, kreeg Devos het bericht dat zijn tekst te lang was en werd hem gevraagd enkele (kritische) passages te schrappen, onder meer over de spanningen tussen de gematigde en extreme strekkingen binnen de partij. De professor maakte effectief een ingekorte versie, maar de gewraakte passages wijzigde hij nauwelijks. Daarop werd beslist de tekst volledig te schrappen. U kan de tekst hieronder lezen, de passages die de partij en de uitgeverij liefst geschrapt hadden gezien, staan cursief. 

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ETIENNE BOECKX

  Ik ben benieuwd als die gast zegt dat 800 000 kiezers voor zijn partij stemmen hoeveel boeken hij zal verkopen. Ik zou ook niet weten wat voor intressant die te vertellen heeft. Mijn exemplaar blijft in de winkel liggen hahahaha.

 • Danny Damiaens

  Hoe mensen in een roes zitten en telkens het woord populisme misbruiken,hoe kunnen partijen die regelmatig in de regeringen zitten over een tijdspanne van 40 a 50 telkens er in te slagen erbij te horen maar ons land gewoon naar de afgrond hebben gebracht,dat is radicale populisme.De kiezers blijven iets wijs maken.

 • Johan Van hoof

  Dat is geen voorwoord meer, en dat wat als voorwoord moet dienen zou ik al zeker niet als objectief bestempelen.

 • evelyne dewulf

  Ziekmakende tekst. Mooi voorbeeld van onverdraagzaamheid, haat en gebrek aan empathie. Laten we nu eens "van grieken" vervangen door "devos". Tekst dan nog aanvaardbaar?

 • philippe dierickx

  Wat had je anders verwacht van de vooringenomen carl devos.