INTEGRAAL. De brief die koning Filip schreef aan de Congolese president

Koning Filip en de Congolese president Felix Tshisekedi tijdens een bezoek aan België vorig jaar.
BELGA Koning Filip en de Congolese president Felix Tshisekedi tijdens een bezoek aan België vorig jaar.
Koning Filip betuigt zijn “diepste spijt” aan Congo voor de gruweldaden uit ons koloniale verleden. Hij doet dat in een brief die u hieronder integraal kan lezen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Bij de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo houd ik eraan u, en het Congolese volk, mijn hartelijkste gelukwensen aan te bieden.

Deze verjaardag is een uitstekende gelegenheid om onze vriendschappelijke banden te herbevestigen. Wij verheugen ons over de intense samenwerking tussen onze beide landen in verschillende domeinen, en in het bijzonder op het medische vlak. Vandaag vergt de pandemie al onze aandacht bovenop alle andere uitdagingen. Het bevoorrechte partnership tussen België en Congo is een sterke troef om daar het hoofd aan te bieden. Ter gelegenheid van uw nationale feestdag wil ik ons engagement in dit partnerschap bevestigen.

Om onze banden te versterken en de vriendschap tussen onze landen te verdiepen, moeten we in alle openheid en sereniteit met elkaar kunnen spreken over onze lange gezamenlijke geschiedenis.

Deze geschiedenis bestaat uit gemeenschappelijke verwezenlijkingen, maar ook uit pijnlijke episoden. Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie, nog te sterk aanwezig in onze samenleving. Ik zal blijven strijden tegen alle vormen van racisme. Ik moedig de reflectie aan die in ons parlement wordt aangevat om definitief met het verleden in het reine te komen.

We moeten naar de toekomst kijken in een geest van samenwerking en wederzijds respect om de mondiale uitdagingen aan te pakken. De strijd voor de menselijke waardigheid en voor een duurzame ontwikkeling vraagt dat we onze krachten bundelen. Deze ambitie koester ik voor onze beide landen en beide continenten, Afrika en Europa.

Door de huidige omstandigheden kan ik helaas niet naar uw mooie land reizen, dat ik graag beter zou leren kennen. Ik hoop dat ik daar spoedig de gelegenheid toe krijg.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristine Delacourt

  Hij had ook misschien even de lange traditie van ontwikkelingssamenwerking kunnen vermelden. Voor het overige is het een mooie positieve brief. Niemand kan de klok terugdraaien, alleen proberen het in de toekomst beter te doen.

 • Robert Henneman

  had misschien ook kunnen zeggen dat het ons ten zeerste spijt dat ons geld door corruptie niet naar de behoeftigen gaat in congo maar wel naar bepaalde politiekers;

 • Daniel Bamps

  Flip heeft zelf niks geschreven , alleen gezegd wat zijn raadgevers geschreven hebben want over de inhoud heeft hij hun regels te volgen. Het is 1 grote comedie.

 • lutgarde beeckmans

  stop dan nu ook de betaling, ze zijn onafhankelijk wel dat ze het dan nu doen ook

 • Joske Vermeulen

  "Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen", schrijft de koning. Niet dus! De waarheid is: "werden er door mijn grootvader, koning Léopold II, geweld- en gruweldaden gepleegd".