Inspectie eist 11,6 miljoen euro terug van artsen en verplegers

ANP XTRA
De zorginspectie is vorig jaar voor bijna 12 miljoen euro aan fraude en onterecht verstrekte prestaties op het spoor gekomen. Meer gerichte controles moeten de pakkans nog verhogen, zo schrijft De Tijd vrijdag.

De Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) heeft vorig jaar meer dan 1,2 miljoen inbreuken vastgesteld in de gezondheidszorg. Het gaat om prestaties die artsen, ziekenhuizen en verpleegkundigen hebben aangerekend terwijl ze dat niet mochten doen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de DGEC.

Er zijn bijna dubbel zo veel inbreuken als in 2014. Bij alle vastgestelde inbreuken samen rekenden zorgverleners 11,6 miljoen euro te veel aan. 5,3 miljoen euro werd spontaan terugbetaald, bij de overige 6,3 miljoen euro moest de DGEC procederen.

Erik Rossignol, de woordvoerder van de DGEC, benadrukt dat het in veel gevallen niet om fraude gaat. "De regelgeving is zodanig ingewikkeld dat er ook veel onbewuste fouten worden gemaakt."

De komende jaren wordt de strijd tegen het oneigenlijke gebruik en de fraude opgedreven. Er zal nog harder worden gespeurd naar verdachte prestaties en er zullen meer controles worden uitgevoerd bij de zorgverleners die ze verrichten.