Insecticide blijkt ook in fruit en groenten te zitten, Europa buigt zich over verbod

Illustratiefoto.
Pexels Illustratiefoto.
De pesticiden chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl worden aangetroffen in 5,5 procent van alle onderzochte voedingsstalen in de EU. Dat blijkt uit gegevens van het Europese Voedselveiligheidsagentschap die in Knack staan. De komende maanden beslist Europa of de pesticiden van de markt moeten verdwijnen.

Het pesticide chloorpyrifos wordt gebruikt om gewassen zoals kolen, fruit en groenten te beschermen tegen onder meer koolvliegen, aardrupsen en larven van langpootmuggen en kevers. Chloorpyrifos is actueel omdat de huidige EU-toelating voor het pesticide afloopt op 31 januari 2020. De Europese Commissie buigt zich momenteel over de vraag of chloorpyrifos van de Europese markt moet verdwijnen.

In acht EU-lidstaten is het pesticide sowieso al niet toegelaten: Litouwen, Slovenië, Denemarken, Duitsland, Finland, Zweden, Ierland en Letland. In België is chloorpyrifos enkel toegelaten voor professioneel gebruik en voor bepaalde teelten.

Fruit en groenten

Knack vroeg, in samenwerking met media uit zeven andere landen, aan de betrokken voedselveiligheidsagentschappen hoe vaak chloorpyrifos opduikt in onze voeding. Uit het resultaat blijkt dat de pesticiden gemiddeld gevonden worden in zowat 5,5 procent van alle geteste voedingswaren in Europa, onder meer in komijnzaad, citroenen, grapefruits, sinaasappels, mandarijnen, cherimoyas en koolrapen. De belangrijkste landen van herkomst zijn Laos, Cyprus, Tunesië, China en de VS.

Dé cruciale vraag is natuurlijk of chloorpyrifos gevaarlijk is voor de mens, schrijft Knack. Volgens de ngo Health and Environmental Alliance is er een "solide hoeveelheid wetenschappelijk bewijs voor de schadelijke effecten van chloorpyrifos op de gezondheid van de mens". Meest kwetsbaar, aldus de ngo, zijn "kinderen, baby's en baby's in de baarmoeder, waarvan de hersenen zich nog steeds ontwikkelen".

Knack vernam van één goedgeplaatste Commissie-bron die anoniem wil blijven dat "de Commissie de toelating niet zal verlengen omdat de gezondheidsbekommernissen heel duidelijk zijn".




3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bob Boomer

    Als de mens niet resistent kon worden dan was die al lang uitgestorven.

  • Valentin Valmont

    Europa loopt altijd achter de feiten aan ipv voorop de feiten. Europa heeft geen beleid, regeert altijd te laat. Er wordt constant gelobbyd achter de schermen ten nadelen van de consument.

  • Dominique Hermys

    Ik eet geen groenten en fruit.