Inschrijving nieuwe auto's loopt vertraging op door IT-probleem

Illustratie.
photo_news Illustratie.
Heel wat eigenaars van nieuwe auto's wachten al een week op hun vierwieler, omdat de inschrijving maar niet in orde komt. Oorzaak is een informaticaprobleem bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Sinds 1 september moeten alle nieuwe auto's die in Europa verkocht worden, beantwoorden aan de nieuwe WLTP-uitstootnorm. 

"Door die verandering zijn er wat problemen geweest tussen de verzekeraar die de gegevens doorstuurt en de DIV. Maar die zouden nu bijna verholpen moeten zijn", zegt Joost Kaesemans, woordvoerder van automobielfederatie Febiac. Duizenden voertuigen moesten noodgedwongen bij garages blijven staan. 

"In vergelijking met de eerste week van september vorig jaar zijn er zo'n 60% minder inschrijvingen. Maar die daling is wellicht niet volledig toe te schrijven aan het technisch probleem, want vorige maand werden net door de verandering van de regels 53% meer voertuigen ingeschreven. We hadden ons voor deze maand dus sowieso aan een daling verwacht." Bij DIV was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.