Inlichtingendiensten kunnen met nieuwe software voortaan in de diepste krochten van het internet graven

De Staatsveiligheid en de militaire Adiv hebben voortaan krachtige software om tot in de diepste krochten van het internet naar informatie te graven. De tool bestaat uit een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware.
Thinkstock De Staatsveiligheid en de militaire Adiv hebben voortaan krachtige software om tot in de diepste krochten van het internet naar informatie te graven. De tool bestaat uit een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware.
De Staatsveiligheid en de militaire Adiv hebben voortaan krachtige software om tot in de diepste krochten van het internet naar informatie te graven. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

De tool bestaat uit een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware. "Dit zal ons toelaten om op een meer performante wijze op zoek te gaan naar info", zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, in de kranten. "In essentie doet dit programma hetzelfde als wat onze mensen handmatig doen: het verkeer op sociale media filteren en daaruit informatie halen. Nu kan dit geautomatiseerd en op grote schaal."

Deep web en dark web

Behalve voor het doorzoeken van het 'gewone' internet kan de tool ook worden gebruikt voor analyse van het 'deep web' en 'dark web'. Het 'deep web' bestaat uit websites die niet geïndexeerd zijn door zoek­machines zoals Google. Het 'dark web' gaat een stap verder: om die sites te raadplegen, is een speciale browser nodig.

Ook de federale politie gaat met de tool aan de slag. De oorspronkelijke goedkeuring van de aankoop dateert van augustus 2016, enkele maanden na de terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yvan Lissens

  Tegen dat ze de hard- en software onder de knie hebben is het zooitje allang achterhaald. De overheid kennende hebben de tools waarschijnlijk het vijfdubbele gekost van de echte waarde en binnen een jaar ligt alles stof te vergaren.

 • Fredien Vandervekens

  Ik voel me al heel wat veiliger. Na dat statement van onze "gevaarzoekers". De prise insteken, hé mannen !

 • Caesar Lask

  Groot gelijk Andy Verachtert, beetje bij beetje hellen we meer over naar een totalitaire staat die elk beetje info over zijn burger wil weten.Dit gaat niet meer over terreur bestrijding dit gaat veel verder.Die burger moet zich steeds kunnen beschermen of verzetten tegen de staat.

 • patrick mostin

  Geen vrijheid meer dankzij onze nieuwe regering...ze willen echt alles weten... weg ermee

 • Jef Denijs

  Nu er nog leren mee werken. De VS houdt alles voor ons wel in 't oog, dus geen dure software nodig.