Inhoudelijk akkoord over bestuur zonder socialisten in Oostende

BELGA
Ruim een maand na de verkiezingen van 14 oktober hebben Open Vld, Groen, N-VA en CD&V een inhoudelijk akkoord gesloten in Oostende. Dat gebeurde na meer dan 60 uur onderhandelen, meldt Bart Tommelein (Open Vld) op Twitter.

Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt spreekt van “een ambitieus en inhoudelijk sterk akkoord”. “Nu worden de bevoegdheden verdeeld en worden onze leden geconsulteerd”, laat hij weten. “Het is een inhoudelijk akkoord, nog altijd geen bestuursakkoord”, benadrukt hij.

Björn Anseeuw (N-VA) tweet dan weer een foto van witte rook. “Dit is het einde van de laatste rechte lijn richting de laatste rechte lijn”, aldus Anseeuw. “We hebben heel grondig gewerkt en het doet dan ook deugd dat we zoiets succesvol kunnen afronden. Het is een goed akkoord. We spelen met N-VA een sleutelrol in de vernieuwing van Oostende. Het was een goed debat, puur over inhoud. Het is goed dat gesprekken over mandaten en bevoegdheden de inhoudelijke gesprekken niet hebben doorkruist.”

“Over de inhoud gaan we niets zeggen”, reageert Tommelein. “We hebben 60 uur lang intens vergaderd over alle thema’s, puur over inhoud. De leden krijgen nu de eerste inzage in het akkoord en krijgen uiteindelijk ook het laatste woord. Over bevoegdheden is er nog niet gepraat”. Tommelein geeft nog mee dat de leden pas overmorgen samenkomen om te stemmen.

Bart Tommelein.
Benny Proot Bart Tommelein.

Vande Lanotte

De coalitievorming verliep niet van een leien dakje. Groen vond een bestuur met de N-VA moeilijk en lonkte aanvankelijk naar een coalitie met de Stadslijst en Open Vld. Het water leek heel diep, maar Tommelein werkte een nota uit met de grootste bekommernissen van Groen. Uiteindelijk bleek dat een belangrijke basis om verder te gaan. Groen kreeg kort voor de herfstvakantie groen licht van de achterban om de onderhandelingen verder te zetten, ondanks een laatste offensief van nationaal sp.a-voorzitter John Crombez. Vande Lanotte wilde nog zes jaar burgemeester blijven om zijn politieke carrière in schoonheid te eindigen, maar dat gaat dus niet lukken. 

Wouter De Vriendt. 
Photo News Wouter De Vriendt. 
Bjorn Anseeuw.
Benny Proot Bjorn Anseeuw.49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  slechter kan het niet zijn,maar zeker niet democratisch ,maar democratie is nu eenmaal een woord dat Politici niet kennen. Snap niet dat Tommelein nu een tijdelijke burgemeester wil aanstellen en dat hij zelf niet onmiddellijk op 1 jan.2019 van start wil gaan als burgemeester.

 • Xavier Debaere

  De windenergie is ineens 180° gedraaid.

 • Peeters Freddy

  Slechter zoals het nu is kan het niet worden. Met Groene De Vriendt heb ik zo mijn twijfels.

 • johan kalfas

  De Groenen met de NVA proficiat. Wie gelooft er nog in politiek ???

 • Albert Georges

  Hoe ? Hadden de Groenen geen verbond met de Socialisten ? Voor postjes doen ze blijkbaar alles ! Volgt Antwerpen ?