Ingeschreven aan KU Leuven? Dries Van Langenhove ontkent

BELGA
Dries Van Langenhove, onafhankelijk Kamerlid voor Vlaams Belang, ontkent dat hij zich heeft ingeschreven aan de KU Leuven. Dat zegt hij in een reactie aan HLN. Het Leuvense studentenblad Veto beweert het tegendeel.

Volgens Veto heeft Van Langenhove zijn inschrijving deze week ingediend, om aan de KU Leuven zijn thesis in de Rechten te kunnen afwerken. Het Leuvense studentenblad citeert vervolgens de KU Leuven Nieuwsdienst, die zegt dat Van Langenhove “definitief wordt toegelaten, als hij voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden”.

Van Langenhove zelf ontkent reeds ingeschreven zijn. 
“Volgende week heb ik wel een afspraak met de mensen van de KU Leuven om te bekijken wat nog dient te worden gedaan om mijn studies af te werken. Het leerplan is immers niet in elke universiteit hetzelfde.” Als blijkt dat Van Langenhove bijvoorbeeld nog twee of drie vakken moet doen, omdat ze in Leuven niet worden erkend, stelt hij zijn studies misschien wel uit. “Of ga ik elders, eventueel terug naar de UGent, die wel alles doet om mij tegen te werken.”

Van Langenhove stelt het behalen van het masterdiploma in de Rechten niet prioritair. “De kiezer heeft mij niet tot volksvertegenwoordiger verkozen om een thesis af te werken.”

Van Langenhove zou vorig academiejaar normaal afstuderen aan de UGent, maar hij kwam in opspraak na de ophefmakende ‘Pano’-reportage over de extreemrechtse studentenvereniging Schild & Vrienden. 
Het leverde hem een tuchtprocedure op, waardoor hij niet langer welkom was in de Gentse universiteitsgebouwen. Ook zijn bezoek aan de rechtenbibliotheek werd beperkt. Volgens Van Langenhove was het daardoor niet mogelijk om zijn thesis tijdig in te dienen.

De rector van de KU Leuven, Luc Sels, toonde na de commotie over de ‘Pano’-reportage in september 2018 alle begrip voor de beslissing van de UGent, maar zette tegelijk ook de deur op een kier voor de student. “Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient”, zei Sels toen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Wedden dat die zijn thesis nooit meer afwerkt, net zoals De Wever nooit zijn doctoraatsthesis heeft afgemaakt? Waarom zou hij ook, met zo'n riante wedde om niets te doen?

 • dylan versnick

  Volgens de titelpagina van zijn proefschrift lag Gent niet in Belgie. De inhoud ging over de juridische aspecten van de guldensporenslag. Niet verder gelezen.

 • Francis Potters

  Iedereen heeft recht om zijn studies af te werken. Ook Van Langenhove. Ongeacht zijn politieke strekking.

 • Jonas Verbruggen

  Wanneer je studies in gedrang komen door je politieke voorkeur. Is dit de USSR of wat?

 • Dirk Pieters

  Die weet alles al en moet niet verder studeren, dus gewoon weigeren.