Inge R. (50) aangehouden voor moord op gehandicapte zus: gewurgd voor ze 'verdronk’

De zussen zouden midden in de nacht samen langs het kanaal gewandeld hebben.
Jef Van Nooten De zussen zouden midden in de nacht samen langs het kanaal gewandeld hebben.
"Help! Mijn zus is tijdens het wandelen gestruikeld en in het kanaal gevallen." Inge R. (50) belde twee weken geleden zelf de hulpdiensten voordat haar gehandicapte zus Heidi (49) dood uit het water werd gehaald. Vandaag zit Inge in de cel op verdenking van moord op haar zus. Een autopsie wees uit dat Heidi gewurgd werd.

"De jongste tijd hoorden we wel vaker ruzie", zeggen de buren van Inge en Heidi R. De twee zussen woonden samen in een rijhuis in het centrum van Turnhout. "Vorig jaar heeft Inge haar zus bij zich in huis genomen en sindsdien zat het er hiernaast vaak tegen. We hoorden regelmatig hoogoplopende ruzies tussen Inge en haar vaste vriendin. Ruzie tussen de twee zussen hebben we nooit gehoord. Integendeel: Inge was altijd heel erg zorgzaam voor Heidi. Maar die zorg veroorzaakte spanningen in de relatie tussen Inge en haar vriendin."

Slachtoffer Heidi R. (49) werd jarenlang door haar zus verzorgd.
Jef Van Nooten Slachtoffer Heidi R. (49) werd jarenlang door haar zus verzorgd.

Waren het die spanningen die Inge R. te veel werden? Zette de zorg voor haar gehandicapte zus haar relatie onder zo'n grote druk dat ze geen andere uitweg meer zag? Of was er kort voordien iets gebeurd wat haar door het lint deed gaan? Naar het waarom heeft iedereen voorlopig het raden, want Inge R. ontkent dat ze Heidi om het leven heeft gebracht. Maar ze is op dit moment wel de enige verdachte en is officieel aangehouden op verdenking van moord op haar zus.

In paniek

Op zondag 28 april trokken de zussen Inge (50) en Heidi (49) er rond middernacht nog op uit voor een wandeling over het jaagpad, naast het kanaal Dessel-Schoten. Rond 1.30 uur liep in de noodcentrale een telefoontje binnen van Inge. Ze was in paniek en vertelde dat er een ongeval gebeurd was. Dat Heidi tijdens de wandeling gestruikeld was en zo in het water beland was. En dat ze zelf nog geprobeerd had haar zus uit het water te halen, maar dat dat niet gelukt was. Duikers van de brandweer schoten Heidi te hulp. De vrouw overleed in het ziekenhuis.

Alles wees op een ongeval. De hulpdiensten gingen mee in het verhaal van de ongelukkige val, ook al deed het nachtelijke uur voor een wandeling naast het kanaal de wenkbrauwen fronsen. Een autopsie wees uit dat er meer aan de hand was. Het lichaam van Heidi vertoonde sporen van geweld. Zo werden er onder meer wurgsporen aangetroffen in de hals van het slachtoffer. Het parket van Antwerpen opende daarop een moordonderzoek. Vier dagen na het overlijden van Heidi werd Inge R. opgepakt en aangehouden als verdachte. Haar advocaat wil voorlopig geen commentaar kwijt. "Het is nog te vroeg. We gaan eerst het onderzoek zijn gang laten gaan."

Vader in rusthuis

Sinds hun vader naar het rusthuis verhuisde, was de zorg voor Heidi bijna volledig op Inges schouders terechtgekomen. Hun moeder overleed jaren geleden tijdens een vakantie in Spanje. Andere broers of zussen waren er niet, kinderen evenmin. Heidi werkte al vele jaren in de beschutte werkplaats Amival in Turnhout. Daar wordt verslagen gereageerd. "Toen we hoorden dat Heidi overleden is, viel de hemel op ons hoofd. We weten echt niet wat er gebeurd kan zijn. Over haar zus heeft ze nooit iets verteld, maar dat wil daarom niets zeggen. Ze deelde gewoon niet veel over haar privéleven."

De speurders hopen dat een mogelijke getuige het moordonderzoek vooruit kan helpen. Gisteren verspreidde de politie een opsporingsbericht naar een fietser die in de nacht van 28 op 29 april rond 1.15 uur voorbij de Nieuwe Kaai in Turnhout reed. Ze hopen dat hij of zij toen iets gezien heeft wat hen vooruit kan helpen. Want zonder bekentenis hebben de speurders er het raden naar wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld op het jaagpad naast het kanaal, op drie kilometer van de woning van de twee zussen.

De politie is op zoek naar deze fietser die gefilmd werd door een camera langs het kanaal.
Facebook Politie Regio Turnhout De politie is op zoek naar deze fietser die gefilmd werd door een camera langs het kanaal.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edith Meyers

  Mijn jongste dochter is verstandelijk beperkt, en als ik er niet meer ben, gaat ze naar mijn oudste dochter. Die wil dat zelf zo. Ze krijgen tegen dan ook een mooie erfenis om de kosten te dragen. Er zijn helaas geen opvangmogelijkheden genoeg voor mensen met een beperking.

 • Leen Dehouwer

  Vergeet niet dat we nog altijd niet weten wat er echt gebeurd is.

 • ROBERT GERTS

  Dit maakt me razend! Allemaal dezelfde reacties ‘: laten opnemen! WIE kan dat betalen? En 2: een gehandicapt mens is geen vod, die je om,de zoveel weken eens bezoekt! In dit geval zou ik al eerder naar de vriendin kijken/onderzoeken! Walgelijke reacties! Opsluiten die handel! Enkel en alleen lmdat zeveen handicap had.......

 • Yves Masure

  Hoe kan ze nu gewurgd zijn en dan in het water gegooid als ze volgens het artikel pas in het ziekenhuis overlijdt? Zijn de zgn wurgsporen mss doordat de drenkeling bij de nek genomen werd in een reddingspoging. Volgens de zwmlessen die ik vroeger op school kreeg moet je de drenkeling van achteren benaderen en jou arm om de nek leggen om zo het hoofd boven water te houden en bij hevige spartelingen moet je de drenkeling zelfs buiten westen slaan. Daarbij kan ik me ook verwondingen voorstellen

 • Jean-Pierre Vega

  Je moet het maar doen, het is geen leven meer voor degene die een gehandicapte in huis heeft. Dat ooit aldus de stoppen kunnen doorslaan mag op zijn minst als een verzachtende omstandigheid bekeken worden.