Infrabel verfijnt haar communicatie bij treinrampen

Photo News
Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel verfijnt haar communicatie bij treinrampen. In de nasleep van een treinongeval in Deinze werden drie afspraken gemaakt met Oost-Vlaams gouverneur André Denys. Het is de bedoeling om die afspraken door te trekken naar de andere provincies.

"Infrabel maakte met de directeur veiligheid van de provincie de afspraak om voortaan bij treinrampen permanent een vertegenwoordiger van Infrabel in de mobiele commandopost van de hulpdiensten te plaatsen", zegt Christine Berckmans van Infrabel. "Het is zo dat er bij treinrampen wel een verantwoordelijk is, maar die loopt op het terrein en is daardoor ook niet altijd bereikbaar voor de commandoposten."
 
Volgens Denys is het belangrijk dat die persoon de drie belangrijke informatiestromen - gevaarsborden op de wagons, vrachtbrieven van de machinist en de digitale informatie van Traffic Control - kan samenbrengen. Volgens Infrabel is het de bedoeling om die afspraak door te trekken voor het hele land.
 
Daarnaast werd afgesproken dat hulpdiensten bij treinongevallen enkel met Infrabel communiceren, en niet met andere diensten zoals Traffic Control, de NMBS of de NMBS-holding.
 
Tot slot komt er een studiedag tussen de veiligheidsdiensten van de provincie en Infrabel, waar tijdens een oefening alle betrokken van de operationele commandopost op aanwezig zullen zijn. Volgens Infrabel is het de bedoeling dat die twee laatste punten ook in andere provincies worden overgenomen. "Maar dat is nog niet concreet, er werden enkel afspraken gemaakt in Oost-Vlaanderen." (belga/ypu)