Infrabel speelt open kaart en zet ongeziene hoeveelheid spoorgegevens online

© Bart Leye
Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft een website (opendata.infrabel.be) gelanceerd waarop iedereen kan rondneuzen door een grote hoeveelheid data over het spoorverkeer in ons land. Reizigers kunnen er onder meer alle gegevens over vertragingen van alle treinverbindingen raadplegen. "We spelen open kaart", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

De federale regering heeft enkele jaren geleden een beleid rond "open data" gelanceerd. Dat houdt in dat overheidsinstellingen zoveel als mogelijk hun gegevens gratis online zetten. Particulieren, onderzoekers en bedrijven kunnen ermee aan de slag gaan. Uit de gegevens kunnen bijvoorbeeld nieuwe apps ontstaan.

Ongezien in Europa

De omvang van de gegevens die Infrabel online gooit, is volgens Petit ongezien in Europa. In eerste instantie zet het overheidsbedrijf een zestigtal databases online. Het gaat onder meer over de werkelijke reistijden van alle treinen, die telkens een dag na de ritten online verschijnen. Maar er staan bijvoorbeeld ook gegevens op over de spoorinfrastructuur, zoals overwegen en seinposten, en over het personeelsverloop bij Infrabel.

Op basis van feedback van gebruikers wil Infrabel het platform nog verder verfijnen en uitbreiden. Zondag vond al een zogenaamde "hackaton" plaats waarbij een tachtigtal specialisten in de kantoren van Infrabel aan de slag gingen met de open data. Volgens Petit dient het digitaliseringsproject ook als een "visitekaartje" om nieuwe werknemers aan te trekken. Infrabel heeft momenteel immers meer dan 500 vacatures. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nils De Vriendt

    Bedrijven moeten personeel niet lokken met een jobdag. Goede bedrijven die eerlijk zijn, goed verlonen en een job met voldoening geven moeten zelden vacatures uitschrijven, mensen gaan er namelijk aankloppen.