Infrabel plaatst 200 flitscamera's bij overwegen

UNKNOWN

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel kondigt aan 200 flitscamera's te zullen plaatsen aan de spoorwegovergangen. In 2009 verongelukten twaalf mensen aan een overweg. Infrabel vindt daarom dat het sensibiliseren van het publiek gepaard moet gaan met een bestraffing van de overtredingen.
 
159 gesloten
In vijf jaar tijd heeft Infrabel 159 overwegen gesloten en nog 24 wachten dit jaar hetzelfde lot. "Maar het is onmogelijk om ze allemaal te sluiten", verduidelijkt Benoît Gilson, woordvoerder van Infrabel.
Ondanks de veiligheidsmaatregelen en de sensibiliseringscampagnes blijft het aantal ongelukken aan overwegen sterk variëren. Zo waren er in 2010 alleen al zestien ongelukken in het eerste trimester, tegenover een totaal van 47 ongelukken in 2009.
 
Flitscamera's
Omdat de maatregelen niet volstaan, zullen aan de 200 gevaarlijkste spoorwegovergangen flitscamera's geïnstalleerd worden. Het plaatsen begint binnen enkele maanden, na de publicatie van het Koninklijk Besluit. Infrabel herhaalt dat oversteken van een overweg wanneer de lichten op rood staan, een ernstige overtreding is waarbij de boete kan oplopen tot 2.250 euro en een intrekking van het rijbewijs tot vijf jaar. (belga/lpb)