Informatieopdracht De Wever met een week verlengd

Bart De Wever neemt afscheid van koning Filip, nadat die zijn informatieopdracht verlengd heeft.
BELGA Bart De Wever neemt afscheid van koning Filip, nadat die zijn informatieopdracht verlengd heeft.
Informateur Bart De Wever heeft van koning Filip nog een week de tijd gekregen om zijn opdracht voort te zetten "om de voorwaarden na te gaan voor de snelle totstandkoming van een regering". Zo blijkt uit een mededeling van het paleis. Het staatshoofd verwacht op 10 juni een afsluitend verslag van de N-VA-voorzitter. De Wever zet nu zijn raadplegingen verder. "Hierover zal vooraf niets worden bekendgemaakt, noch zal er achteraf over worden gecommuniceerd", laat hij in een korte mededeling weten.

De Wever werd om 11 uur op het paleis verwacht voor een vorderingsverslag over zijn opdracht. Die kreeg hij op dinsdag 27 mei van koning Filip. Bart De Wever ontmoette eerst de partijvoorzitters van de partijen die in de Kamer vertegenwoordigd zijn. Daarna schakelde hij over op discrete contacten, waarover niets uitlekte.

Ook ditmaal communiceerde het Paleis eerst via Twitter over de ontmoeting van de koning met de informateur. "Dhr. De Wever, Informateur, heeft een vorderingsverslag uitgebracht over de voorwaarden voor de snelle totstandkoming van een regering", luidde het eerste bericht, kort nadien gevolgd door: "Op diens voorstel belastte de Koning de Informateur zijn werkzaamheden verder te zetten. Hij brengt zijn afsluitend verslag uit op 10 juni." Pas daarna volgde de officiële mededeling.

De verlenging van de opdracht van Bart De Wever komt zeker niet als een verrassing en wellicht zal er ook deze week niet veel nieuws naar buiten sijpelen over de informele contacten van de informateur. Dat neemt niet weg dat er heel wat gespeculeerd wordt over de toekomstige coalities.

Blikken richting CD&V
Heel wat potentiële coalitiepartners kijken intussen naar de CD&V en de positie die de christendemocraten de komende dagen zullen innemen. Zullen ze samen met de N-VA een federale regering proberen te vormen (met een ruime Vlaamse meerderheid) of kiezen ze voor een voortzetting van de tripartite, die in tegenstelling tot de vorige legislatuur wel kan rekenen op een Vlaamse meerderheid?

Voorts staat vast dat het op regionaal vlak erg moeilijk zal zijn om een meerderheid te vormen zonder de grootste partij, N-VA in het noorden van het land en PS in het zuiden. In het Vlaams Parlement heeft een klassieke tripartite (CD&V, Open Vld en sp.a) slechts één zetel op overschot wat de gemeenschapsbevoegdheden betreft en twee zetels voor de gewestbevoegdheden (waarover de zes "Brusselse" Vlaams Parlementsleden geen zeg hebben). CD&V kan ook een meerderheid vormen met N-VA, maar zal dan wellicht moeten verzaken aan de post van Vlaams minister-president, die tot nu in handen was van het partijboegbeeld voor de verkiezingen, Kris Peeters.

In het Waals Parlement hebben MR en cdH één zetel op overschot, maar hebben beide partijen geen meerderheid in het Parlement van de Franse Gemeenschap, waar naast de Waalse parlementsleden ook 19 Brusselse parlementsleden van de Franse taalgroep zitting hebben.