Informateurs voor tweede keer met zeven partijen rond de tafel

N-VA is vertegenwoordigd door Theo Francken.
Photo News N-VA is vertegenwoordigd door Theo Francken.
De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) zitten deze avond rond de tafel met vertegenwoordigers van zeven politieke partijen. Het is de tweede keer dat ze de voorzitters van N-VA, PS, CD&V, Open Vld, MR, sp.a en Groen samenbrengen. Toch is dit nog lang niet het begin van een mogelijke regeringsvorming.

Vande Lanotte en Reynders zijn al sinds 30 mei informateur. Toch duurde het tot 28 juli, exact een maand geleden, om een aantal partijen een eerste keer rond de tafel te brengen. Ze nodigden toen alle partijen uit die mogelijk een regering zouden kunnen vormen. De Franstalige groene partij Ecolo bleef toen echter weg, omdat die naar eigen zeggen toch niet in dezelfde meerderheid als N-VA zou kunnen zitten. Eerder had het cdH al laten weten dat het voor de oppositie koos. Tegen Vlaams Belang en PVDA zijn er veto's uitgesproken. 

Net als vorige maand bespreken de aanwezigen de nota die de informateurs uitwerkten, met daarin onder meer aandacht voor de budgettaire situatie. Want, met of zonder nieuwe regering, ons land moet uiterlijk midden oktober een ontwerpbegroting voor 2020 indienen bij de Europese Commissie.

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR)
BELGA Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR)

De bijeenkomst vindt plaats in een kazerne naast het Egmontpaleis. De informateurs praten met partijvoorzitters en/of andere partijkopstukken: voor CD&V ging het om Wouter Beke en vicepremier Koen Geens, bij N-VA werd Theo Francken opgemerkt, MR is vertegenwoordigd door premier en partijvoorzitter Charles Michel en minister Sophie Wilmès, Open Vld door Gwendolyn Rutten en vicepremier Alexander De Croo. De PS is vertegenwoordigd door voorzitter Elio Di Rupo. Voor Groen en sp.a zitten de Kamerfractieleiders Kristof Calvo en Meryame Kitir rond de tafel. Niemand gaf vooraf commentaar, enkel Kitir zei dat ze kwam "luisteren".

Geen doorbraken verwacht

Doorbraken worden er in elk geval niet verwacht. Wellicht is het daarvoor wachten tot de Vlaamse en Waalse regeringen gevormd zijn. In Vlaanderen onderhandelen N-VA, CD&V en Open Vld over een nieuw regeerakkoord, in Wallonië wil PS een regering vormen met MR en Ecolo.

De opdracht van Reynders en Vande Lanotte loopt nog tot 9 september. Daarna zal het wellicht voor Reynders afgelopen zijn. Om Europees Commissaris te worden, moet Reynders zich immers door een strenge hoorzitting in het Europees Parlement worstelen en die zal nog enig voorbereidingswerk vergen.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Het grote probleem is dat nva 1) niet wil besturen met x en y . 2) Toch de baas wilt spelen 3 )de belangrijkste postjes wilt 4) dat de wever aan de zijlijn als schaduwminister de les wil blijven spellen 5) de achtergelaten puinhoop na hun vorige deelname zo groot is dat ze er zelf schrik van hebben 6) geen nieuwe verkiezingen wil omdat ze weten dat ze weer zo'n zes procent zullen verliezen.

 • Mark Van Damme

  laat maar zitten. wel of geen regering het blijft een grote puinhoop. Je moet eens gaan zien aan Brussel-Noord station wat daar allemaal tegen de grond ligt. Ws daar geen alcohol verbod? Ik heb nog nooit zoveel blikjes bier op één plaats zien liggen. Of gelden de wetten alleen maar voor de werkslaaf? Een echte schande!!! maar dan zijn we racisten he...

 • Frank Van den Bulck

  Oei, ze gaan zich toch niet moe maken zeker. Dat is totaal uit den boze !!!

 • Denis Steylemans

  Nieuwe verkiezingen komen er aan, hopelijk komt er eindelijk een duidelijke meerderheid die niet allerhande compromissen moet afsluiten om toch maar op de stoeltjes te kunnen zitten.

 • Maria De Vuyst

  Reynders en Michel, die het Marrakech-pact doordrukten tegen de wil van 80% van de bevolking, krijgen nu toevallig vette Euro-postjes... Het typeert de EU, tot rechtzetting zegeviert!