Informateurs praten met N-VA en PS voor (mogelijk) beslissend weekend

Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).
BELGA Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).
Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) hebben op de hoofdzetel van CD&V achtereenvolgens gepraat met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette. Maandag trekken ze naar het Paleis om er verslag uit te brengen van hun opdracht. Dit weekend zal er dus wellicht meer duidelijkheid moeten komen over welke richting de regeringsformatie nadien uitgaat.

De inhoud van de nota die gisteren uitlekte, heeft niet meteen duidelijkheid gebracht over die richting. Meteen na de kerstvakantie leek het er op dat de informateurs op een paarsgroene coalitie afstevenden, aangevuld met CD&V. Die piste - in Franstalig België herdoopt tot de Vivaldi-coalitie - leek niet onlogisch. De PS heeft immers al meermaals duidelijk gemaakt dat ze niet in zee wil gaan met N-VA.

Uit de lekken bleek echter dat de nota een pak minder links kleurt dan de nota die Magnette als informateur had geschreven. Dat mag geen verrassing heten, vermits de voorzitters van CD&V en MR de pen vasthielden. Het was dan ook logisch dat die nota beter in de smaak viel bij N-VA en Open Vld. Bij een deel van de linkerzijde waren de reacties kritischer, al werd hier en daar ook benadrukt dat het niet om een definitieve versie gaat en dat "over alles kan worden onderhandeld".

Niet veel manoeuvreerruimte 

Bovendien viel op dat CD&V-vicepremier Koen Geens vandaag liet verstaan dat zijn partij een regering blijft verkiezen met N-VA aan boord. De timing van de uitspraken viel op, al is dat het standpunt dat de christendemocraten al sinds 26 mei aanhouden. Het toont wel aan dat de Vivaldi nog geen voldongen feit is. Over de gesprekken van vandaag viel weinig te vernemen.

Het is nog onduidelijk wat er dit weekend te gebeuren valt. De informateurs zullen ongetwijfeld nog aan hun eindverslag sleutelen en wellicht nog gesprekken voeren. In welke constellatie - bilaterales of ruimer - valt af te wachten. Gek veel manoeuvreerruimte is er niet. Informateur Bouchez heeft zondag een partijcongres op de agenda staan, N-VA houdt morgenavond zijn nieuwjaarsreceptie en ook het cdH komt morgen bijeen.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Als CDV niet meedoet met paarsgroen denk ik dat de partij zal uiteenvallen en de vakbondszijde zal vertrekken

 • gina duribreux

  als Ps niet met nva wil moeten er verkiezingen komen wie denk dat euros aan de bomen groeien is maar aan Waalse kan en die bomen zijn Vlaamse handen en nu zouden ze nog 1500euro moeten hebben voor op hun gemak te zijn maar Vlamingen zouden zelf 17 euro moeten hebben als het eerlijk moest gaan maar ja solidair zijn in Belgie is de melkkoeien spelen voor de Vlamingen en heel erg dat dit moet verplicht blijven duren hoe wil je dat mensen veranderen dit moet beginen bij partijen niet zoals ovld

 • Diane Bernaerts

  Volledig eens met Gino Denil: alle partijen van de Zweedse regering zijn door de kiezers zwaar afgestraft, dus de PS zou wel gek zijn om een nieuwe Zweedse coalitie te depanneren.

 • vanaeken jokke

  Amaai Gino Denil moed en geloofwaardigheid en PS in een zin.Anti democratisch asociaal en hoogmoed dat staat veel beter bij de PS.Een partij die denkt de grootste van België te zijn pas op de derde plaats komt met amper 30000 stemmen meer dan cd&v.De asociale socialisten die bol staat van de schandalen een geweldige keuze Gino Denil.

 • RONNY DE PETTER

  Laat ons allen terug gaan stemmen.