Informateurs komen met nieuw idee: eerst programma, dan pas partijen

Johan Vande Lanotte en Didier Reynders
Photo News Johan Vande Lanotte en Didier Reynders
Bij de gesprekken over de vorming van een federale regering heeft een nieuw concept zijn intrede gedaan: de programmaregering. Het idee is dat informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte een programma uitwerken waarin heldere doelstellingen staan. De partijen die bereid zijn die uit te voeren, vormen vervolgens samen de nieuwe regering. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Het belangrijkste doel van een programmaregering is grote ideologische discussies te vermijden. De twee informateurs werken daarvoor aan een tekst die is ingedeeld in een tiental domeinen, zoals sociale zekerheid, migratie en klimaat. Per onderdeel formuleren zij daarbij heldere doelstellingen en hoe die te bereiken. Die tekst is gebaseerd op de aftastende gesprekken die ze met de partijdelegaties hebben gevoerd, maar is vooral goed onderbouwd met objectieve argumenten en cijfermateriaal.

In een volgende fase leggen Reynders en Vande Lanotte hun "programma" voor aan de partijen. De partijen die zich achter de doelstellingen scharen en bereid zijn ze uit te voeren, kunnen dan samen een regering vormen, als ze een meerderheid in het parlement hebben.

Morgen worden Reynders en Vande Lanotte bij de koning verwacht voor een tussentijds verslag.
124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Piot

  Suggestie voor punt 1 van het programma is een hervorming van België: confederalisme doorvoeren. Alleen met autonome regio’s die hun eigen regeerprogramma bepalen kunnen we verder. De regio’s kunnen nadien in overleg beslissen welke zaken ze nog gemeenschappelijk wensen te besturen. Maar dat zal niet veel meer zijn.

 • robrecht Peeters

  waarom blijven tijd verliezen want ook dit komt neer op bezigheidstherapie terwijl de enige oplossing erin bestaat nieuwe verkiezingen te organiseren

 • Bob Boomer

  - De informateur(s) gaan zeggen wat moet en hoe het moet. Is dit de aanzet naar een dictatuur ? Een informateur die bepaalt waar het land naar toe gaat !

 • marc tamar

  Beter idee ware, wie wat zal betalen.

 • vanaeken jokke

  Stop mannekes nieuwe verkiezingen de enige uitweg .NVA en VB worden de grootste de trado's aan de kant en het confederalisme word ingevoerd.Al de nodeloze organisaties door vorige partijen opgericht afschaffen structurele hervormingen doorvoeren.