Informateurs Coens en Bouchez starten vandaag aan opdracht: “We gaan alle pistes onderzoeken”

Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V)
BELGA Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V)
Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben daarnet de pers kort ingelicht over hun opdracht, die vandaag start. Beiden verklaarden dat ze alle pistes zullen onderzoeken en in alle discretie te werk zullen gaan.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisterenavond schijnbaar tevreden op de aanstelling van Coens en Bouchez. “Hopelijk is de paars-groene piste nu van de baan”, liet De Wever weten via zijn woordvoerster. Maar de twee informateurs lieten nog niet in hun kaarten kijken. “We gaan alle mogelijke pistes onderzoeken. Vanaf vandaag zullen ontmoetingen belegd worden met alle tien de partijen, in volgorde van de verkiezingsresultaten. Ik kijk ernaar uit om die opdracht zo spoedig mogelijk aan te vatten en een oplossingsgerichte toekomst voor het land te bewerkstelligen”, zei Coens bij aanvang van de persconferentie. Dat wil dus ook zeggen dat de paars-gele piste (met N-VA) opnieuw zal onderzocht worden.

“Niet van nul starten”

“Het is belangrijk om niet van nul te starten", vulde zijn collega Bouchez aan. “We gaan dus verder op het werk van de vorige informateurs (eerst de duo’s Johan Vande Lanotte-Didier Reynders en Geert Bourgeois- Rudy Demotte, nadien PS-voorzitter Paul Magnette, nvdr).” Coens:  “Er is al een hele weg afgelegd. We zijn intussen acht maanden na de verkiezingen en het is belangrijk om geen tijd te verliezen. Met bekwame spoed zullen we de opdracht aannemen.

Bouchez zei dat hij en Coens “optimistisch zijn omdat er al heel wat werk geleverd is”, maar benadrukte ook nog eens dat ze “geen formateurs maar informateurs” zijn. 

De twee antwoordden niet op vragen van de aanwezige pers, en zijn dat de komende dagen ook niet van plan. “We werken discreet verder, zullen enkel communiceren via persconferenties en zullen daar enkel de boodschap geven die we willen geven.” Beide partijvoorzitters rapporteren een eerste keer bij de koning op 20 december.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Ik vrees ervoor dat VLD en CDV hun hand overspeeld hebben en nieuwe verkiezingen zullen moeten ondergaan en we weten allemaal wat hen te wachten staat, nu al en niet in 2024. Met dank aan hun genieen als De Crem, Lachaert, Van Quickenborne ed. Hopelijk zijn ze hun zitje na de verkiezingen kwijt

 • danny janssens

  Dan Midden na verkiezingen zal NVA een stukje kleiner zijn geloof me

 • Dan Midden

  BDW kan simpelweg cd&v, open vld en spa voor de keuze stellen: Ofwel federaal met NVA ofwel het cordon sanitaire. In mei haalden NVA/VB in 81 steden en gemeentes samen de meerderheid. Dus in 28% van de vlaamse steden en gemeentes riskeren de traditionele partijen dan allemaal uit de boot te vallen, idem provinciebestuur van Antwerpen. Nu reeds kan NVA de provincie en stad antwerpen besturen met het VB. Dit zal de top van cd&v/vld/spa onder enorme druk plaatsen vanuit lokale leden.

 • Marieke Soels

  Ik zou zeggen courage want ik lees elders het standpunt van Magnette : paars-groen of nieuwe verkiezingen. Hoe noem je zoiets, chantage, goede wil,bereidheid tot compromissen ?

 • Rik Dedecker

  Mijn buurman zei al vanaf de uitslagen bekend waren dat er geen coalitie ging gevormd worden en ik ben het meer en meer eens met hem