Informateurs brengen tussentijds verslag uit aan koning Filip

Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (s.pa).
Photo News Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (s.pa).
De informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (s.pa) zijn deze namiddag op het koninklijk paleis in Brussel ontvangen voor een tussentijds verslag aan koning Filip over hun opdracht en de gesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. De audiëntie begon omstreeks 16.35 uur en duurde tot kort na 18 uur.

Reynders, ontslagnemend vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, en Vande Lanotte, voormalig vicepremier, werden op 30 mei, vier dagen na de parlementsverkiezingen aangeduid als federale informateurs. Op maandag 29 juli verlengde het staatshoofd hun opdracht opnieuw tot 9 september, met een tussentijds verslag vandaag.

Omdat het om een tussentijds verslag gaat, zullen de informateurs geen toelichting aan de media geven, hadden de informateurs gisterenavond zelf aangekondigd. "De afgelopen weken hebben de informateurs hun politieke gesprekken voortgezet voor de vorming van een federale regering. Ze werkten ook aan een preformatienota, die de basis van toekomstige (pre)formatiegesprekken kan vormen. Bovendien bleven ze in contact met de verantwoordelijken voor de coalitiegesprekken in de gewesten en gemeenschappen”,  liet de woordvoerder van Reynders weten. 

“De informateurs zullen de volgende drie weken discreet voortwerken. Op maandag 9 september gaan ze weer naar de koning voor een zevende verslag", klinkt het verder.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Peeters

  Peppi en kokki twee dikke vrienden.

 • raymond van der craen

  Zou het niet simpelder zijn te onderzoeken wat Vlaanderen en Wallonië nog samen willen doen? Buiten onze Rode Duivels denk ik niet veel meer.

 • Willy Devroey

  Als Di Rupo aanstuurt op nieuwe verkiezingen schiet hij zichzelf in de voeten. De nieuwe uitslag zou wel eens met onmiddellijke ingang de geldstromen naar Wallonië kunnen stil leggen.

 • Polutnik Ronald

  Die twee informateurs kunnen zo nog jaren tussentijds verslag uitbrengen . Als de koning mij en mijn kleinzoon aanstelt als informateurs en ook zo goed betaald zoals Reynders en Van de Lanotte , dan zullen we na X aantal tijd even ver zijn . Dus alles voor niets die twee .

 • Dan Midden

  Federaal moet men groen/ecolo erbij nemen om NVA buiten spel te zetten. Milieu is voor een groot stuk al de bevoegdheid van de gewesten dus kan groen/ecolo niets concreet doen buiten de kerncentrales sluiten. Voor al de rest is het akkoord van vlaanderen nodig. Enige pasmunt voor groen is dan migratie, ttz een open grenzen beleid doch dat krijgt Mr en open vld niet uitgelegd aan hun rechtsere achterban. NVA kan dus demandeur de rien spelen en de anderen het laten oplossen

Video