Informateurs blijven zoeken naar toenadering tussen PS en N-VA: “Er waren wel degelijk convergenties”

Voorzitters Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA)
Photo News & Klaas De Scheirder Voorzitters Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA)
"Er waren wel degelijk inhoudelijke convergenties tussen PS en N-VA.” Dat valt vandaag te horen in de Wetstraat, daags nadat koning Filip de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met een week verlengde. Het ziet er dus naar uit dat het duo die piste dan ook verder zal blijven onderzoeken.

Het was onverwacht dat de koning gisterenavond, na een audiëntie die meer dan vier uur in beslag had genomen, de opdracht van Coens en Bouchez verlengde. Zowat iedereen ging er immers van uit dat hun missie was afgelopen. Die bestond er de voorbije weken uit na te gaan of er toenadering was tussen de twee grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens. Dat bleek niet het geval.

Maandag had PS-voorzitter Paul Magnette immers schijnbaar definitief de deur voor een regering met N-VA dichtgeslagen. Toch zou het de bedoeling blijven die piste richting een paarsgele coalitie verder te onderzoeken. Volgens sommige bronnen klonken de echo's van de vergaderingen tussen beide partijen niet zo negatief.

Voormalig Vlaams minister-president en Europees parlementslid Geert Bourgeois zei deze ochtend nog dat N-VA verder wil blijven praten en meewerken aan de totstandkoming van een nieuwe federale regering.

Het is maar de vraag of een nieuwe ronde overleg tussen Vlaamsnationalisten en socialisten wel stappen vooruit zullen opleveren. Maar dan nog blijft het een hindernissenparcours. Zo heeft de PS altijd gezegd dat ze de Zweedse coalitie niet zomaar wil depanneren en dat er dus een rechtse partij - lees Open Vld - te veel aan boord is. De MR heeft echter al laten verstaan dat ze haar zusterpartij niet zal laten vallen. Bovendien staan de Franstalige liberalen huiverachtig tegen communautaire stappen.

Onder dit gesternte spreekt koning Filip morgen de hoogste gezagsdragers toe. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de vorst tijdens zijn speech voor de zogenaamde gestelde lichamen een zijsprong zal maken naar de regeringsvorming.

LEES OOK: “Zonder N-VA is politieke zelfmoord”: 71% van CD&V-burgemeesters wil met N-VA in regering
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elle Devee

  Nieuwe verkiezingen dringen zich op. Een meerderheid van NVA en VB aan Vlaamse kant zal ons uit de impasse halen. Want dan zijn zij net als de PS in Wallonie ook incontournable.

 • Norbert Bauwens

  Als NV-A de eisen van de PS aanneemt en blijft betalen voor Wallonië is er morgen een regering. Zolang ze niet toegeven gaat de PS blijven zijn stropke toeknijpen en die kunnen dat langer volhouden dan wie ook. Ondertussen krijgen ze het gedaan om de Vlamingen te laten geloven dat alles de schuld van Vlaanderen is.

 • Claude Sanders

  AUB stop met dit circus, dat iedere regio zijn eigen verantwoordelijkheid opneemt zonder daarbij de splitsing van het land voor oog te hebben, dit zou al een grote stap vooruit zijn. Waarom willen de Franstaligen geen splitsing van bv de sociale zekerheid, ja juist dan komt er veel minder geld naar de Waalse en Brusselse regio's en dit willen zij niet. In ieder geval in ons land worden de verliezers de winnaars en omgekeerd.Dit "IS DEMOCRATIE"

 • Jan Boden

  Voor de hangmatsocialisten moet alles blijven zoals het was. Met die mentaliteit zaten we nu nog altijd stoflongen te vergaren in de steenkoolmijnen.

 • Ronny Ooijen

  André Van Elslande, benieuwd of u Bart De Wever als volksvertegenwoordiger "aan de gang" krijgt. Moe(s)t u werken voor loon en pensioen? Hij niet als spookparlementariër. Is hij in uw ogen dan zo een "hardwerkende" Vlaming? Ja, ik weet het...graaien en profiteren zijn werkwoorden. Vermoeiend hé?