Informateur Paul Magnette morgen om 15.30 uur opnieuw bij de koning verwacht

De opdracht van Magnette werd op 25 november voor het laatst verlengd.
Photo News De opdracht van Magnette werd op 25 november voor het laatst verlengd.
Morgen om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) opnieuw verslag uit bij koning Filip over de gesprekken die hij met de politieke partijen voert over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt.

De opdracht van Magnette werd op 25 november voor het laatst verlengd. Intussen kregen de MR met Georges-Louis Bouchez en CD&V met Joachim Coens elk een nieuwe voorzitter. Dat geeft duidelijkheid over wie aan het roer van die partijen zit.

Paarsgroen

Magnette probeerde als informateur naar eigen zeggen consensus te vinden rond een aantal thema's, om op basis daarvan een coalitie op de been te brengen. Maar het is geen geheim dat Magnette werkt in de richting van paarsgroen, waarbij de liberalen van MR en Open Vld, de socialisten van PS en sp.a en de twee groene partijen tot de federale regering zouden toetreden. 

Ook met CD&V, cdH en DéFI werden al gesprekken gevoerd. De zes paarsgroene partijen beschikken samen namelijk slechts over 76 zetels op een totaal van 150, wat volgens verschillende betrokkenen een veel te krappe en dus onwerkbare meerderheid is.

Gisteren had Magnette nog een verrassend gesprek met Bart De Wever (N-VA). Volgens de Vlaams-nationalisten moet bij die ontmoeting evenwel niet veel voorgesteld worden. "Magnette kan het niet maken om maandag aan de koning te moeten zeggen dat hij geen ontmoeting heeft gehad met de grootste partij van Vlaanderen", liet fractieleider Peter De Roover optekenen. "Mijn indruk is dat hij nog iets af te vinken had op zijn to-dolijstje."

Nota's van Magnette die de voorbije weken uitlekten, lijken vooral de Open Vld onder druk te hebben gezet. Onder meer Kamerfractieleider Egbert Lachaert noemde de voorstellen "imbuvable", terwijl kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd weet dat de weerstand tegen paarsgroen bij veel van zijn partijgenoten "heel diep" zit. Anderen, met voorzitter Gwendolyn Rutten op kop, zouden dan wel weer te vinden zijn voor de piste-Magnette.

MR doet geen deuren dicht 

Bij de zusterpartij van de Open Vld, de MR, zegt voorzitter Bouchez dat hij noch voor de N-VA, noch voor Groen de deur dichtdoet. Zowel paarsgeel als paarsgroen is voor de Franstalige liberalen dus nog een optie. Maar in ieder geval wil Bouchez niet dat vanaf morgen iemand voor de schone schijn het veld wordt ingestuurd. "Het weinige dat al gerealiseerd werd, mag niet tenietgedaan worden."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gina duribreux

  Sire nu aan zet de grootste Vlaamse partijen en rekening houden met meerderheid van Vlamingen die hebben duidelijk gekozen Sire gelieve ook met deze mensen rekening te houden anders speel je zelf Belgie uit elkaar minderheid kan niiet zeggen aan meerderheid in dit land hoe het moet kan niet en vlaamse stem moet evenveel waard worden dan dat van Waalse Sire deze taak is voor jou weggelegd gelieve dit zo vlug mogelijk in orde brengen met reden iedere belg is gelijk voor de wet Sire respect

 • Guy Beeckmans

  Smijt heel die nest onbekwamen eens buiten....we zijn het allemaal kotsbeu !!! Wij betalen ons blauw voor dat gekluns van die opgeblazen kostuums......man man man wat een land zeg!

 • Thomas Lauwens

  Graag een poll indien er nu verkiezingen zouden zijn.

 • Jeroom De Wilde

  Wie een lijk niet wil begraven in de hoop dat het terug levend wordt vliegt de gevangenis in. Magnette, Rutte en co zijn personen die hopen dat Belgie terug levend wordt.......

 • Frans Faes

  De koning gaat voor conferderalisme de enige weg om zijn job veilig te stellen.