Indrukwekkende rookpluim bij zware industriebrand in Merelbeke

Sam Ooghe
In het Oost-Vlaamse Merelbeke heeft een zware industriebrand gewoed in een ijsfabriek. De politie ontruimde de buurt, terwijl de brandweer het vuur onder controle probeerde te krijgen. Dat is na enkele uren ook gelukt. Het acute gevaar is inmiddels geweken en bij de meest recente metingen van de brandweer deze namiddag zijn er geen schadelijke stoffen gemeten binnen de ingestelde perimeter van 500 meter rondom de fabriek.

De brand brak deze voormiddag rond half twaalf uit in een voormalige ijsjesfabriek, die al enkele jaren in gebruik was voor de opslag van feestmateriaal. In het gebouw zijn gasflessen aanwezig, maar omdat het vuur onder controle is, is acuut gevaar inmiddels geweken. Alle metingen waren negatief. Op het terrein waar de brand uitbrak, is er wel asbest gevonden, maar een bijkomende controle heeft aangetoond dat er verder geen asbest werd verspreid. De brand was relatief snel onder controle, maar de brandweer zal wel nog enkele uren moeten nablussen.

De brandweer vraagt omwonenden  wel nog om deze namiddag ramen en deuren in een perimeter van 500 meter rondom het Industriepark gesloten te houden. Ook de ventilatie in de wagen wordt best uitgezet.

De geplande evenementen deze namiddag, waaronder een wielerwedstrijd in Kwenenbos, kunnen gewoon doorgaan.

AVH
AVH16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabine de Bosscher

  Tja, net zoals zoveel ramptoeristen die de weg versperden tbv de hulpdiensten Ronny. Benieuwd wat er gaande was en toch kozen voor de brand- en rookgeur! Buurtbewoners sloten alvast ramen en deuren nog voor de hulpdiensten arriveerden. En blijkbaar hadden bewoners van de buurtgemeentes het dan vlugger door ?

 • danny buyse

  Heb deze rookpluim zelfs gezien vanuit Gavere!

 • Ronny Van Poucke Ronny

  Ik ben daar nochtans, van geen kwaad bewust tot op 100m al fietsend, dus met goed open longen , kunnen passeren. Daar aan het begin vd straat stond wel politie met een masker op, maar fietsers, joggers, wandelaars mochte rustig de Burg Maenhoutstr passeren. Tegen dat je het opmerkte en rook zat je er wellicht al middenin. Schande !!!

 • frank Deville

  Even serieus blijven he jongens. Op ieder pakje sigaretten staat dat roken schadelijk is voor de gezondheid en plots zou er rook van een indutriele brand zijn , die mogelijk niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Voor wat houden die ons in feite, of zijn hier in België alleen de ministers maar intellectueel?

 • Leen Goethals

  Be alert zal weeral eens niet gewerkt hebben... Een service om de mensen een vals gevoel van veiligheid te geven.