Indrukwekkend afscheid van slachtoffers ongeval Heverlee

UNKNOWN

Meer dan duizend mensen hebben in een afgeladen volle Sint-Lambertuskerk in Heverlee met een ontroerende plechtigheid afscheid genomen van de vrouw, haar kind en twee vriendinnetjes die vorige zaterdag in Heverlee omkwamen bij een verkeersongeval. Dat werd veroorzaakt door twee jonge Roemenen die xtc hadden genomen. Na de mis lieten de kinderen uit de klas van de overleden kinderen witte ballonnen op buiten de kerk.

"Uiterst kwetsbaar"
Priester Renaat Vandenberckt stelde in zijn homilie dat het gebeuren van zaterdag voor velen duidelijk gemaakt heeft dat iedereen ondanks de vele spelregels van onze moderne samenleving uiterst kwetsbaar blijft. Hij riep bijgevolg op tot hoffelijk gedrag in het verkeer en respect voor iedere weggebruiker. "Het is niet eenvoudig om naar aanleiding van dit ongeval sterke gevoelens goed onder controle te houden", aldus nog de priester. Hij waarschuwde evenwel voor een spiraal van geweld die niet bijdraagt tot een menswaardige samenleving.

"Nergens zo veilig als bij An"
In een zeer ontroerende getuigenis stelde Catherine, de moeder van de overleden tweeling Madeline en Tosca, dat ze vorige week zaterdag een tijdlang op de kinderen had zitten wachten. Toch maakte ze zich geen moment ongerust omdat de kinderen volgens haar nergens zo veilig konden zijn als bij An, de vrouw die overleed. Beide kinderen hadden in het verleden ook al aangegeven bij An te willen gaan wonen moest er hun ouders iets overkomen. "We wensen onze kinderen dat ze nu altijd bij jou kunnen blijven wonen", aldus de moeder.

"Je bent gaan hemelen"
Ook een tiental kinderen uit basisschool De Klare Bron brachten een korte boodschap waarin ze hun klasgenootjes beschreven als beleefd, vrolijk, grappig, lief, actief... Ze vertelden hoezeer ze de meisjes in de toekomst zullen missen. "Je bent niet hier, maar je bent doodgewoon gaan hemelen", zei er eentje. Na de misviering werden de vier doodskisten nog even opgesteld bij de uitgang van de kerk waar klasgenootjes in aanwezigheid van de naaste familie witte ballonnen oplieten.

Roemenen aangehouden
De Leuvense raadkamer bevestigde vandaag de aanhouding van de Roemenen van 18 en 20 jaar oud die het ongeval veroorzaakten. Het voorarrest werd gehandhaafd zowel voor onopzettelijke doding in het verkeer als voor inbreuken op de drugwetgeving.

Uit het merendeel van de onderzoeksverrichtingen door politie en deskundigen blijkt dat de 20-jarige de bestuurder was, maar op basis van de pleidooien van zijn raadsvrouw oordeelde de raadkamer gisteren dat er hierover nog geen 100 procent zekerheid bestaat. Ook het onderzoek naar het druggebruik van beiden moet nog voortgezet worden. (belga/svm)