Inactieve parlementsleden binnenkort financieel gestraft: minder aanwezig betekent minder loon

Kamerlid Brecht Vermeulen.
Photo News Kamerlid Brecht Vermeulen.
De Kamercommissie Reglement heeft vandaag een reglementswijziging goedgekeurd die inactieve parlementsleden voortaan zal bestraffen, meldt de N-VA in een persbericht. De reglementswijziging treedt in werking vanaf de installatie van het nieuw verkozen parlement in 2019.

Het voorstel vloeit voort uit consensusteksten van de werkgroep Politieke Vernieuwing. De gewezen voorzitter van deze werkgroep is tevreden dat de definitieve tekst unaniem goedgekeurd werd. “Veel parlementair werk wordt gedaan in de verschillende commissies van het parlement. Momenteel wordt voor het variabele deel van de parlementaire vergoeding enkel gekeken naar het werk tijdens de plenaire vergadering op donderdag. Met dit voorstel zorgen we ervoor dat het globale werk van een parlementslid beter wordt beoordeeld", stelt Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA).

“Bij parlementsleden die minder dan 80 procent van alle commissiestemmingen aanwezig zijn, wordt er 10 procent wedde ingehouden. Deze verminderingen kunnen oplopen tot 60 procent van zijn totale wedde wanneer iemand minder dan de helft van de stemmingen aanwezig is", zegt Vermeulen.

Elektronische stemmingen

Samen met het voorstel 'loon naar werk' werd ook een voorstel goedgekeurd dat elektronische stemmingen in commissie mogelijk maakt. “Deze stap is noodzakelijk om de betwistingen over het al dan niet aanwezig zijn van parlementsleden te vermijden. Bovendien verhoogt de elektronische stemming de transparantie naar burgers."

De reglementswijziging treedt in werking vanaf de installatie van het nieuw verkozen parlement in 2019. “Dit is noodzakelijk omdat het voorstel de werking van het parlement wijzigt. Zo moeten er nog verschillende technische wijzigingen doorgevoerd worden om alles vlot te laten verlopen. Bovendien vragen we aan de Kamerdiensten om het systeem al tijdens deze legislatuur te testen, zodat alle kinderziektes volgend jaar zijn weggewerkt."
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Verplicht ze een prikklok te gebruiken. Bij 3 overtredingen: C4 !!!

 • Georges Vande Velde

  “Aanwezig” zijn is voldoende. Bij een job moet ge niet alleen aanwezig zijn ge moet ook werken om loon te ontvangen en dat is bij deze mensen niet zo !

 • patrick morel

  Pff, halveer die bende, kosten te veel en zijn met te veel.

 • daan aerts

  En daarvoor zijn ze dus altijd betaald geweest zelfs als ze er niet waren , mooi al die politieke graaiers

 • Eric Loyens

  Niet aanwezeig geen loon en geen pensioen opbouw da is ook voor een gewone werknemer als ik ni ga werken moet ik geen 10%inleveren maar 100% ik krijg geen loon of is dit veranderd ????