In weekend Tomorrowland én met drukte aan de kust: spoorstaking dreigt op zaterdag 27 juli

BELGA
De kans is groot op verstoord treinverkeer op zaterdag 27 juli, net wanneer de NMBS extra treinen naar Tomorrowland inlegt en door het goede weer drukte aan de kust wordt verwacht. De onafhankelijke spoorvakbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend wegens het aanhoudende personeelstekort bij de treinbegeleiders, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

De stakingsaanzegging komt er na intensief overleg tussen directie en vakbonden, waar het personeels­tekort al lang op tafel ligt. Begin deze maand werd zelfs de 'alarmbelprocedure' in gang gezet, maar de resultaten van de gesprekken zijn voor OVS onvoldoende. Veel treinbegeleiders kunnen deze zomer geen vakantie nemen met hun kinderen, bij anderen werden vakantiedagen op het laatste moment ingetrokken door een tekort aan beschikbare collega's, klinkt het.

Dinsdag volgen nog ver­zoeningsgesprekken tussen directie en vakbond, in de hoop om de stakings­dreiging af te wenden. De NMBS benadrukt dat bij een staking de minimale dienstverlening van toepassing zal zijn. "Ten laatste 24 uur op voorhand communiceren we welke treinen zullen rijden", zegt de spoorwegmaatschappij onder meer in Het Nieuwsblad.

De NMBS zegt verder samen met HR Rail, dat de personeelszaken bij het spoor regelt, “alles op alles te zetten” om de openstaande vacatures in te vullen. De NMBS zoekt dit jaar 300 nieuwe treinbegeleiders. De helft is al aangeworven, zegt de maatschappij. Om nog meer personeel te vinden, organiseert het spoorbedrijf jobdagen, laat het jobtreinen rijden en is het aanwezig op jobbeurzen. “In het begin van het jaar liepen de aanwervingen moeilijk, maar nu zien we verbetering. We denken dan ook dat we erin zullen slagen dit jaar al onze aanwervingen te doen”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Timmerman.

Maar deze zomerperiode is het niet evident, erkent de NMBS. “Er zijn in de vakantieperiode weliswaar minder piekuur- en pendeltreinen, maar wel meer treinen naar de kust, zeker met het mooie weer, en ook treinen naar festivals en andere zomerevenementen. Daarom is het voor onze treinbegeleiders inderdaad niet makkelijk om tijdens die periode verlof te krijgen. NMBS is zich daarvan bewust en zet extra omkadering in om de druk maximaal te verlichten.”
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans hertens

  die mensen hebben groot gelijk

 • Joannes Vereecken

  Alle excuses om te staken zijn goed, en dan liefst op de drukste dagen. De gewone man/vrouw is steeds het slachtoffer. Dit maken we nu al tientallen jaren mee. Zouden er, behalve het NMBS-personeel dat in eerste klas reist, nog veel mensen graag met de trein reizen? Het alternatief is de comfortabele en betrouwbare auto, ondanks de files...

 • Philipp Fikenscher

  De treinpassagiers zijn weer de dupe : beter werken en iedereen gratis vervoeren

 • peter grunewald

  Ja inderdaad personeelstekort in alle diensten.personeel doet vroegen laten nachten weekends feestdagen.gepensioneerden worden niet meer vervangen.verlof wordt geweigerd.mensen die hier onder kritiek hebben weten niet wat er gaande is.meestal zijn het diegene die 9 to 5 werken.

 • rik lagrou

  Als directie loon van 1000 personeel leden Aanwerven zou continue moeten gebeuren er zal jaarlijks 1000 nieuwe nodig of prive-maatschappij waar weinigen voorwaarden ?? Wie kinderen wil toch 2weken verlof samen !!!