In totaal achttien verdachte brieven gestuurd naar kabinetten, in minstens één zat enkel bloem

VLNR: Alexander De Croo, Maggie De Block en Koen Geens.
Belga VLNR: Alexander De Croo, Maggie De Block en Koen Geens.
Het parket van Brussel voert een onderzoek naar de brieven met wit poeder die naar de kabinetten van verscheidene ministers zijn gestuurd. Volgens het parket kwamen er achttien poederbrieven toe op negen adressen. In de brief die vanochtend arriveerde op het kabinet van minister van Begroting David Clarinval, zat bloem, zo meldt zijn kabinet. 

Het Brussels parket onderzoekt de herkomst van de poederbrieven. Gisteren werden er ook al poederbrieven gestuurd naar het Elysette, de zetel van de Waalse regering in Namen, en naar verschillende kabinetten van Waalse ministers. Toen bleek het om loos alarm te gaan. Het is nog niet duidelijk of er een link is met de brieven die in Namen aankwamen. “Dat maakt deel uit van ons onderzoek”, zegt het parket.

Een van de poederbrieven kwam vanmorgen aan in de Financietoren, waar ministers Maggie De Block en Alexander De Croo (Open Vld) huizen. Ook premier Sophie Wilmès (MR), minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V), minister van Mobiliteit François Bellot (MR), de FOD Binnenlandse Zaken (waar de post voor minister Pieter De Crem (CD&V) aankomt; nvdr) en de FOD Buitenlandse Zaken (waar ministers van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin en van Pensioenen Daniel Bacquelaine zitten; nvdr) kregen een verdachte brief. Nergens heerst er echter paniek. 

In de Brusselse Financietoren kwam vanmorgen een poederbrief aan
Marc Baert In de Brusselse Financietoren kwam vanmorgen een poederbrief aan

De brief op het kabinet van Wilmès werd niet opengemaakt omdat men extra waakzaam was na de verdachte post in Wallonië, legt woordvoerster Elke Pattyn uit. Het kabinet van de premier is bijgevolg niet in quarantaine geplaatst. De civiele bescherming, politie en brandweer zijn intussen weer vertrokken. “Er is heel adequaat, snel en professioneel werk geleverd”, klinkt het. Ook bij De Croo en De Crem werd de brief trouwens niet opengemaakt. Het verdachte voorwerp ligt in een afgebakende zone. Bij De Block werd de brief wel geopend, maar intussen is de quarantaine al voorbij.

Premier Wilmès zegt op Twitter dat haar kabinet niet geëvacueerd werd. Niemand is in quarantaine geplaatst. “We wachten op de resultaten van de analyses. Ik wil de hulpdiensten bedanken voor hun snelle interventie en hun professionalisme.”

Alexander De Croo.
Photo News Alexander De Croo.

Bij Geens is er poeder uit de brief gevallen bij het vastnemen, zodat het onmiddellijk duidelijk was dat het om een verdachte zending ging. De Brusselse politie beslist over een mogelijke evacuatie, valt te horen bij het kabinet.

Maggie De Block.
Photo News Maggie De Block.

In totaal zouden op zeker zes verschillende plaatsen poederbrieven zijn aangekomen. De Financietoren en het kabinet van minister Ducarme werd in quarantaine geplaatst. Niemand mocht het gebouw binnen of buiten. Intussen is de quarantaine alweer opgeheven. Ook bij de Franse gemeenschapsregering is een verdachte enveloppe aangekomen.

Koen Geens.
Gregory Van Gansen / Photo News Koen Geens.

De poederbrieven in Namen bleken gisteren uiteindelijk geen gevaarlijke stoffen te bevatten. De verschillende ministers bleven enkele uren in quarantaine, maar konden het Elysette uiteindelijk verlaten. Het Brussels parket onderzoekt of de poederbrieven die in de hoofdstad aankwamen een verband hebben met die uit Namen. Ook in Namen loopt een gerechtelijk onderzoek naar de poederbrieven.

Sophie Wilmès.
BELGA Sophie Wilmès.
David Clarinval.
BELGA David Clarinval.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vande Walle

  Dat ze toch maar opletten : het is misschien gezond verstand ! En wie weet wat er dan gaat gebeuren .

 • Gino Denil

  Domme actie. Zo lang er nog bloem over is kan er nog bespaard worden zullen ze denken.

 • christine raes

  Sinds wanneer is bloem versturen strafbaar? Zo weten ze ook eens hoe het voelt om op te staan met de gedachte, wat zal het vandaag weer zijn.

 • Mark Van Belleghem

  Wat een toneel, natuurlijk is het poeder niet gevaarlijk. Een gevaarlijke stof in een brief steken is voor de dader veel gevaarlijker dan voor de ontvanger. En telkens loopt de politie in de val.

 • marleen boone

  hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze hardwerkende en veel geld verdiende mensen zo iets in de bus krijgen ze liegen niet , wat ze beloven doen ze ook en doen wat de vlamingen willen , straf he