In totaal 15 voetbalvelden nieuw bos dankzij klimaatmars: “Mensen lijken te beseffen hoe belangrijk bomen en bos zijn”

BELGA
De organisatoren van de klimaatmars hadden beloofd dat er voor elke deelnemer een vierkante meter bos aangelegd zou worden. Door het grote succes van de Claim the Climate-klimaatmars -met zo'n 75.000 deelnemers- meldt BOS+ dat er 3,75 hectare nieuwe klimaatbossen aangelegd zullen worden in Kortrijk en Willebroek, de rest wordt in Ecuador en Oeganda aangeplant. 

Met de belofte voor elke deelnemer een klein stukje bos aan te planten, hoopten organisatoren Climate Express, Klimaatcoalitie en BOS+ zoveel mogelijk mensen in Brussel te krijgen. 

Bij BOS+ maken ze zich alvast geen zorgen dat ze in totaal 7,5 hectare bos moeten aanplanten, goed voor 15 voetbalvelden. "Sinds zondag is de bereidheid om te bebossen weer wat groter geworden", zegt Bert De Somviele van BOS+. "Mensen lijken steeds meer te beseffen hoe belangrijk bos en bomen wel zijn. De klimaatmars zit daar vast en zeker voor iets tussen."

Helft in Vlaanderen, helft in de tropen

Zowel in Willebroek als Kortrijk zijn ze blij met het nieuwe bos. Er is bewust voor gekozen om de helft in Vlaanderen en de helft in de tropen aan te planten. "De klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging en onze levensstijl in Vlaanderen heeft een impact die tot aan de andere kant van de planeet reikt", klinkt het.

BOS+ zegt hiermee te doen waar het beleid maar niet in slaagt: “We maken werk van een doortastend bos- en klimaatbeleid". Tegelijk lanceert de organisatie een oproep aan grondeigenaars in Vlaanderen, om gronden te laten bebossen. 

In totaal namen er zo'n 75.000 activisten deel aan de klimaatmars zondag. 

Bekijk ook het filmpje: 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Gorissen

  Ik ben blij dat er aan deelgenomen heb. Nobel doel om na te streven. Positieve mensen met een positieve boodschap. Verandering moet van onderuit komen. We zijn daar goed mee bezig.

 • marcel mampaey

  er zijn groen jongens die van de stad op de buiten gaan wonen kopen een bouwgrond kappen de bomen wonen er een paar jaar en gaan dan protesteren voor het milieu. groen komt in de Kempen niet van de grond zei moeten die roepers niet.

 • Lucien Mertens

  Mensen beseffen dat al veel langer, het zijn politici die dat in hun graaizucht niet willen beseffen en steeds weer vergunningen afleveren, zie de amazone vernietiging.

 • lars vandenberge

  75.000 m² boompjes? Alleen al in Brazilië is in 2018 8000 km² bos verdwenen. En dit is tropisch bos waar één vierkante kilometer meer dan 75.000 type bomen en 150.000 soorten hogere planten kan bevatten. Eén vierkante kilometer Amazoneregenwoud kan ongeveer 75.000 ton levende planten herbergen. De biodiversiteit bij ons valt er volledig bij in het niets.

 • lars vandenberge

  Dit terwijl er in Brazilië dit jaar alleen al 7.989 vierkante kilometer bos verwoest is waarbij nog 130 miljoen ton CO2 uitgestoten werd, of tweemaal de jaarlijkse emissie van heel Portugal. Het gaat duidelijk de goede kant op met de aarde.