In slechts zes landen hebben mannen en vrouwen volledig gelijke rechten en België is er één van

In slechts zes landen hebben mannen en vrouwen gelijke rechten op de werkvloer
Shutterstock In slechts zes landen hebben mannen en vrouwen gelijke rechten op de werkvloer
Als je als vrouw op gelijke voet wil staan met de mannen, dan kun je het best wonen en werken in België, Denemarken, Frankrijk, Letland, Luxemburg of Zweden. Alleen die zes landen hebben gendergelijkheid verankerd in wetten die van invloed zijn op werk, blijkt uit onderzoek van de Wereldbank. 

De Wereldbank onderzocht genderongelijkheid in 187 landen. In de afgelopen tien jaar hebben vrouwen in veel landen meer rechten op de werkvloer gekregen. Zo voerden 35 landen wetten in om hen te beschermen tegen seksuele intimidatie, waar liefst twee miljard vrouwen profijt van hebben.

De Wereldbank maakte een ranglijst op basis van acht indicatoren. Dan gaat het om zaken als recht hebben op een pensioen, zwangerschapsverlof, de vrijheid om te wonen en werken waar je wilt en rechten om aan het werk te gaan bij een bedrijf of aan de slag te gaan als ondernemer. Slechts zes landen - België, Denemarken, Frankrijk, Letland, Luxemburg en Zweden - haalden de ‘perfecte score’ van honderd, wat betekent dat mannen en vrouwen nagenoeg gelijke rechten hebben. 

Verbeteren

Saoedi-Arabië scoort veruit het slechtste met 25.63 punten. Het gemiddelde is 74.71. Buurland Nederland staat op een gedeeld twintigste plek met een score van 94,38. De situatie voor vrouwen op de werkvloer is daarmee vergelijkbaar met die in landen als Italië, Paraguay, Noorwegen, Tsjechië en Slowakije. Nederland kan zich nog verbeteren met pensioenopbouw in de tijd dat vrouwen voor kinderen zorgen en met doorbetaald ouderschapsverlof. 

We hebben een taak om de wereld een beetje beter te maken

Kristalina Georgieva

Volgens de vice-president van de Wereldbank, Kristalina Georgieva, is gendergelijkheid belangrijk voor economische groei. “De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen en we hebben een taak om de wereld een beetje beter te maken. Maar dat lukt niet als we worden tegengehouden door wetgeving.”

De onderzoekers merken op dat er, hoewel er de afgelopen tien jaar al veel is verbeterd, nog veel werk te verzetten is. Een score van honderd betekent niet direct honderd procent gelijkheid. Zo verdienen vrouwen in het perfect scorende Zweden toch nog vijf procent minder dan hun mannelijke collega's.   

“Een gemiste kans. De wereldeconomie zou ruim 140 biljoen euro groter worden als vrouwen net zoveel zouden verdienen als mannen. Als vrouwen ruim baan krijgen, worden samenlevingen rijker”, zegt Georgieva.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Vanplaetse

  't Is nochtans simpel: je krijgt wat je verdient.

 • raf peeters

  Op papier ,in de realiteit hebben we hier gelezen ,een zee van verschil in loon.

 • Paul Boutsen

  Ik heb hier nog geen enkel signaal gezien dat alle "Belgen" echter gelijk zijn voor de wet. 20% van de Belgen wordt al d'office uitgesloten bij verkiezingen omdat ze zich aan de uiteinden van het kiesspectrum bevinden. Kijk ook eens naar de zaken die voor het gerecht komen en de manier waarop gelijkaardige feiten veroordelingen uitgesproken worden afhankelijk zijn van waar je woont!

 • Fatima De Clercq

  Het wil niet zeggen dat het in de wet staat het in werkelijkheid zo is!

 • Jonny Van den Bruel

  Voor een keer dat het goed is: dikke proficiat aan ons beleid! Echter minstens 1 punt werd m.i. niet onderzocht: de impact van en (gender)discriminatie tijdens de dienstplicht: àlle vrouwen en 50% van de mannen hadden geluk. Voor de overige 50% mannen wogen minstens 8 maanden vooral de financiële gevolgen door, voor velen ook bij de pensioenberekening. Hoe zorgen we voor hen alsnog voor een compensatie? Of laten we slapende honden beter slapen?