In Marokko opgepakte man is verdachte in dossier diamantroof Zaventem

EPA
Eén van de vier mannen die recent in Marokko zijn opgepakt, is een verdachte in het onderzoek naar de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De Marokkaanse autoriteiten hadden zaterdagavond bekendgemaakt dat ze vier Europeanen van Marokkaanse origine hadden opgepakt in verband met de diamantroof maar slechts één van die vier mannen werd door het Belgische gerecht in dat dossier gezocht. Uit gerechtelijke bronnen vernam Belga dat het de laatste man was die nog gezocht werd.

De overval op Brussels Airport vond op 18 februari plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen, maar het Brusselse gerecht verdenkt hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.

Begin juli werd nog een negende man aangehouden die zou hebben deelgenomen aan de overval, begin oktober kliste het gerecht een man uit Vilvoorde bij wie de overvallers voor en na de roof de nacht zouden hebben doorgebracht en die hun wagens zou verborgen hebben en eind december vloog nog een elfde verdachte achter de tralies omdat ook hij één van de uitvoerders van de overval zou zijn.

Intussen had de Brusselse raadkamer begin december wel Marc Bertoldi vrijgelaten onder voorwaarden en tegen betaling van een borgsom van 20.000 euro. Eerder was hetzelfde al gebeurd met vijf andere verdachten, die beschouwd worden als helers. Ook één van de uitvoerders van de overval en man die de overvallers voor en na de overval onderdak zou verschaft hebben, kwamen na verloop van tijd vrij.

Tarek B., die beschouwd wordt als het kopstuk van de hele bende, kwam begin oktober vrij onder voorwaarden, werd enkele weken nadien opnieuw aangehouden omdat hij die voorwaarden niet naleefde maar kwam midden maart 2014 uiteindelijk opnieuw vrij zodat op dit moment nog slechts twee verdachten in voorhechtenis zitten. Het gaat om Nordin E.H. en Nordin A, wiens aanhouding eind april voor het laatst werd verlengd.

Nordin A. zou op de luchthaven gewerkt hebben en zo de bende cruciale informatie bezorgd hebben. Dat laatste geldt ook voor de twaalfde verdachte, eveneens een vermeende overvaller, die zich begin 2014 bij de politie meldde maar niet aangehouden werd.

Zaterdag meldden de Marokkaanse autoriteiten dan dat ze vier Europese burgers van Marokkaanse afkomst hadden gearresteerd die gezocht werden voor zware gewapende overvallen, waaronder de diamantroof op Brussels Airport. Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt die informatie nu gedeeltelijk. "Eén van de 4 gezocht werd voor de diamantroof", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "Er was door de onderzoeksrechter een internationaal aanhoudingsmandaat tegen hem uitgevaardigd. Het is een Marokkaanse onderdaan. De drie andere die gearresteerd werden, hebben niets met dit dossier te maken."

Onderzoek zo goed als rond
Met de arrestatie van die dertiende verdachte zou het onderzoek naar de diamantroof zo goed als rond zijn. Volgens de informatie waarover Belga beschikt, had de federale gerechtelijke politie (FGP) van Asse immers nog slechts één verdachte in het vizier, die in Marokko ondergedoken was. Dat zou de man zijn die nu in Marokko is opgepakt. Of die man ooit in België zal terechtstaan, is echter allesbehalve zeker. Marokko levert in principe geen eigen onderdanen uit.