In Leuvense kerken wordt brief over Vangheluwe voorgelezen

UNKNOWN

In de kerken van de dekenaten Leuven, Bierbeek en Herent wordt zaterdagavond en zondag bij het begin van elke viering een brief van deken Dirk De Gendt voorgelezen naar aanleiding van het ontslag van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe.
 
"Met verstomming en verbijstering hebben wij het bericht vernomen dat Mgr. Vangheluwe, bisschop van Brugge, zijn ontslag nam omwille van seksueel misbruik van een minderjarige. Zoals Mgr. Léonard zei: 'deze gebeurtenis is bijzonder pijnlijk voor de hele katholieke gemeenschap van België'. Hoogstwaarschijnlijk heeft ieder van jullie dit ook als zodanig ervaren", aldus deken De Gendt.
 
"Dit gebeuren is bijzonder pijnlijk voor ons, priesters. Het brengt niet alleen ons ambt in opspraak, maar ook onze goede naam. Het veroorzaakt een vertrouwenscrisis waaronder alle priesters te lijden zullen hebben", luidt het voorts.
 
"Met aartsbisschop Mgr. Léonard wil ik hopen dat - zoals hij op de persconferentie zei - de wijsheid de bovenhand zal halen en dat de bisschoppen en vooral de priesters in dit land niet ten onrechte in hun geheel in diskrediet zullen worden gebracht, terwijl de overgrote meerderheid van hen een leven leidt dat overeenstemt met hun roeping", zegt de deken nog. (belga/mvl)