IN KAART. Zoveel mensen stemden er niet in uw gemeente

Foto Henk Deleu
Henk Deleu / Le Soir Foto Henk Deleu
In Brussel en Wallonië heeft goed 20 procent van de bevolking niet gestemd bij de lokale verkiezingen. Het gaat om mensen die thuis bleven, blanco stemden of een ongeldige stem uitbrachten. Naar hun reden is het echter gissen.

Wat wel duidelijk is, is dat er grote regionale verschillen zijn. Vooral in Henegouwen, rondom Luik en ook in de Oostkantons hebben veel mensen niet gestemd. Volgens de Franstalige krant Le Soir hangt de statistiek samen met de sociaal-economische toestand van een regio. In Vlaanderen heeft 89 procent van de stemgerechtigde bevolking gestemd terwijl dit in Wallonië daalt naar 82 procent en in Brussel naar 79 procent. In Henegouwen vormen de niet-stemmers electoraal de tweede sterkste formatie. Alleen de PS haalt er meer dan 20 procent. De MR en PTB niet.

Sander Loones, Europarlementslid en communautair specialist van N-VA, ziet hierin de bevestiging van wat zijn partij al jaren vertelt. “België is een twee-landen-land” reageert hij op Twitter. “Eén op de vijf Franstaligen stemt niet.”
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Ben ook niet geweest ,waarom gissen naar waarom ,'t is duidelijk ,er wordt met de kiezer zijn stem geen rekening gehouden ,zo simpel is het toch ,te zwijgen over waar al alles op voorhand beklonken is ,neen ,daar steek ik geen energie in.Schaf eerst de plicht af en dan ga ik weer,dan zullen ook daadwerkelijk die gaan die besef hebben van de situatie ,nu is het een grote kleuterklas.

 • Gino Denil

  De N-VA haar opmerkingen kloppen niet. Helemaal in het zuiden stemmen ze niet zo afwijkend. Maar wel in die middengordel onder de taalgrens. Misschien omdat daar verhoudingsgewijs al meer gevluchte Vlamingen wonen die niet gaan stemmen op de Franstalige lijsten.

 • Marie Vandam

  Aan de straffe hier in belgie is geen stem plicht maar meldingsplicht !.en zelfs dat heeft geen nut meer want het verkiezingscircus is hier vooraf afgesproken spel! Schaf het af!

 • Danny Maenhaut

  Nu moeten ze nog de Vlamingen die niet gestemd hebben een boete geven, maar de Walen niet... want den Belziek haalt toch maar zijn inkomsten en begroting uit één regio !!! (zie ook de energieprijzen !)

 • Patrick Vandeputte

  Schaf de stemplicht af en meer dan 20% van ALLE Belgen zal gewoon thuisblijven. Of je nu stemt of niet, ze doen toch hun goesting dus wat baat het dan nog om te gaan stemmen.