IN KAART. Zoveel lokale belastingen betalen ondernemingen in uw gemeente

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Vlaams volksvertegenwoordiger Maurits Vande Reyde (Open Vld) roept op om nutteloze lokale belastingen op ondernemers af te schappen. “Het zijn pestbelastingen zoals een taks op drijfkracht, steenbakkerijen en vermakelijkheden. Absurd en niet meer van deze tijd”, klinkt het. Vorig jaar waren die belastingen goed voor een bedrag van 235 miljoen euro. 

In 2019 hieven Vlaamse steden en gemeenten voor 1,07 miljard euro aan belastingen op ondernemingen. Een deel van de belastingen worden door de Vlaamse overheid geïnd en daar rekenen de lokale besturen een supplement op. Maar steden en gemeenten heffen ook autonome lokale belastingen: in 2019 was dat goed voor 235 miljoen euro. Dat blijkt uit een vraag van Maurits Vande Reyde (Open Vld) aan Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). Vande Reyde roept op om nutteloze lokale belastingen op ondernemers in heel Vlaanderen af te schaffen.

Op bovenstaande kaart en in de tabellen onderaan kan u zien hoeveel uw gemeente in 2019 aan lokale autonome belastingen hief. Antwerpen heeft met 44,5 miljoen de meeste inkomsten aan lokale autonome belastingen, gevolgd door Gent met 24 miljoen euro. Beveren maakt met 18,3 miljoen euro de top drie af. Horebeke heeft de minste inkomsten met lokale autonome belastingen (500 euro) in Vlaanderen. Sint-Laurens heeft 750 euro aan inkomsten en Wielsbeke 800 euro. 

Wat opvalt is ook de verscheidenheid aan soorten belastingen. Gemiddeld heft een gemeente 6 soorten belastingen. Lichtervelde spant de kroon met 21 verschillende soorten autonome belastingen, gevolgd door Kortrijk (18) en Ninove (15). Maar er zijn ook gemeenten met slechts één autonome belasting, zoals blijkt uit deze kaart:

Wildgroei

De grote verschillen wil Vande Reyde dan ook aanpakken. “Er is in de loop der jaren een wildgroei van lokale autonome belastingen ontstaan”, vindt hij. “Voor lokale besturen zijn ze een relatief makkelijke en zekere bron van inkomsten.” De Vlaamse volksvertegenwoordiger vindt dat een aantal van die belastingen niet meer van deze tijd zijn en er dus paal en perk aan gesteld moet worden. “Wat te denken van belastingen op drijfkracht, ‘vermakelijkheden’ en zelfs steenbakkerijen, die anno 2020 nog steeds voorkomen in Vlaanderen? Geen wonder dat ze door ondernemers ook wel eens ‘pestbelastingen’ genoemd worden.”

Volgens Vande Reyde is het tijd om orde te scheppen in de grote brei aan lokale ondernemersbelastingen: “Alleen al de administratieve kost ervan is gigantisch. In veel gemeenten bestaat er trouwens een algemene bedrijfsbelasting, maar blijven daarnaast een reeks aan andere ondernemersbelastingen gewoon bestaan. Dat is te gek voor woorden. Lokale besturen zouden in een ideaal scenario moeten komen tot slechts één algemene bedrijfsbelasting, die uniform, transparant en eerlijk is.”

TABEL: Aantal bedrijfsbelastingen in uw gemeente, en hun opbrengst

TABEL: Alle soorten gemeentebelastingen in uw gemeente en hoeveel ze vorig jaar opbrachten
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Zulma Terrana, die "zelfstandige graaiers" en ondernemers scheppen werkgelegenheid. Ze betalen reeds mondiale, internationale, Europese, federale, regionale en provinciale belastingen. Die lokale pestbelastingen zijn dan net ietsje van het goede teveel.

 • Rene Dannau

  entoen verkocht verrotstad de elektriciteit en begonnen al de gemeenten allerlei pestbelastingen uit te vinden.en hij zag dat het goed was en stak het smeergeld in zijn zakken.

 • james vroman

  extra belastingen voor bedrijven maken niet alles duurder voor iedereen ..je koopt gewoon verder over de grens ...

 • Zulma Terrana

  Schrijf er nu eens bij hoeveel de gewone man in totaal betaald. Het is echt wel tijd dat de zelfstandige graaiers stoppen met klagen en wat meer mogen beginnen bijdragen aan de samenleving.

 • Gino Denil

  Als het voor de ondernemer of de zelfstandige is dan zijn ze wakker bij de OVLD. Maar de talrijke pestbelastingen voor de gewone burger die helpen ze zelf invoeren. Hun Turteltaks en Tommeleinfacturen niet vergeten.