IN KAART. Wat kan en mag op de carnavals in Vlaanderen?

De kindercarnavalstoet in Merchtem vorig jaar: carnaval mét confetti.
Joris Vergauwen De kindercarnavalstoet in Merchtem vorig jaar: carnaval mét confetti.
Wie van plan is om één van de komende weekends een carnavalstoet bij te wonen, zoekt best eerst even op wat kan en wat niet kan op het carnaval. De regels verschillen sterk van gemeente tot gemeente. Zo zijn er verschillende gemeenten die het gooien van confetti of snoepjes tijdens de carnavalsoptochten verbieden. Ook over het dragen van gezichtsbedekkende maskers en verkleedkledij bestaan er in enkele gemeenten restricties. Wij maken een overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In totaal is het gooien van confetti tijdens carnavalsoptochten in 58 gemeenten verboden (rood op de kaart). Daarnaast zijn er ook heel wat gemeenten die confetti toelaten maar restricties opleggen voor bepaalde types confetti die niet milieuvriendelijk zijn. Gemeenten verbieden confetti omwille van het milieu, maar ook om veiligheidsredenen en omdat de confetti in de riolen terechtkomt waardoor die verstopt geraken. 

Snoep gooien is wel nog toegelaten in de meeste carnavalsoptochten. Toch vragen de gemeentebesturen om het gezond verstand te gebruiken bij het gooien van snoep en ontstaan her en der initiatieven om geen snoep te gooien die in plastic verpakt is. Zo ontvangen carnavalgroepen in Zonhoven een tegemoetkoming van 100 euro wanneer zij uitsluitend groot en kwalitatief snoepgoed gooien. De kleine, onpopulaire snoepjes bleven op de grond liggen en zorgden voor afval, luidt het in Zonhoven. Ook in Leopoldsburg vraagt het stadsbestuur expliciet aan de carnavalgroepen om uitsluitend kwaliteitsvolle snoep te gooien.

Amper nieuwe restricties 

Ook vorig jaar was het al in zeker 57 gemeenten uit den boze om confetti te gooien. Er is dit jaar dus geen revolutie aan de gang. “We willen op termijn wel eens met de betrokken groepen afspreken of ze niet vrijwillig het gebruik van confetti willen afschaffen, zonder dat er een specifiek verbod moet komen. Carnaval is en blijft een volksfeest”, zegt burgemeester van Dilsen-Stokkem Sofie Vandeweerd. In heel wat gemeenten is er geen verbod op het gooien van confetti en snoep, maar wordt er wel gerekend op de goodwill  en het gezonde verstand van de deelnemers aan het carnaval.  In Merchtem en in Zonhoven besliste men wél om vanaf dit jaar een verbod op confetti in te lassen, met oog op een duurzamer carnaval. “Onze gemeente behoort zo tot de 19 procent Vlaamse gemeenten waar een confettiverbod van kracht is”, klinkt het in Zonhoven trots. 

Maskers en controversiële thema’s

Op het verbod op het dragen van maskers en attributen die een persoon onherkenbaar maken wordt in de meeste gemeenten een uitzondering gemaakt tijdens het carnaval. Hoewel veel politiereglementen het verbieden, is er dus een gedoogbeleid in bijna alle gemeenten. Er zijn dit jaar ook geen nieuwe restricties op dit vlak. De meest in het oog springende regelgeving is te vinden in het Oost-Vlaamse Temse, waar een opvallende regelgeving geldt voor bezoekers aan het carnaval die zich willen maskeren: alle gemaskerde en vermomde personen moeten drager zijn van een herkenningsnummer dat door het gemeentebestuur kosteloos wordt afgeleverd. Dat nummer moet vastgemaakt worden op het kledingstuk aan de linkerkant van de borst, zodat de feestvierders achter het masker te identificeren zijn. Ook eerdere carnavalsedities was die regelgeving al van kracht in Temse. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ringo van der pulst

  confetti vergaat en kan gekleurd worden met natuur kleurstoffen.Vroeger had je het piepschuim kanon met miljoenen kleine bolletjes,dat was pas erg.

 • Steve Verwimp

  Zouden ze er niet beter mee stoppen ? Zo een achterlijk gedoe dat carnaval.

 • Walter Kennes

  Domme regeltjes. Kom naar Nederland met carnaval, leute te over!

 • Stany Houben

  Stroman, Spijtig dat er op de meeste plaatsen een verbod is op confetti. Dit hoort bij carnaval. Het is een volksgebeuren. Het is maar een keer per jaar. De meeste groepen gooien milieubewuste confetti en ook niet meer zoals vroeger. Maar er komen zoveel regels voor de wagens, snoep en confetti, dat dit volksgebeuren niet meer lang zal blijven bestaan. Ene gemeente al meer regels dan de andere. Maar voor de carnavalisten alaaf, alaaf, alaaf!!!