IN KAART. Sint-Martens-Latem onttroont Knokke als duurste gemeente, zoveel kost een huis bij jou

Vastgoed te koop in Knokke, archiefbeeld ter illustratie.
Florian Van Eenoo photonews Vastgoed te koop in Knokke, archiefbeeld ter illustratie.
Sint-Martens-Latem in Oost-Vlaanderen was in het eerste kwartaal de duurste gemeente in Vlaanderen om een huis te kopen. De mediaanprijs voor een open, halfopen of gesloten bebouwing lag er op 699.750 euro. Knokke-Heist, tot eind vorig jaar de duurste gemeente in Vlaanderen, bezet nu de tweede plaats met een mediaanprijs van 648.750 euro. Op de derde plaats staat Sint-Genesius-Rode (500.000 euro). 

Dat blijkt uit de statistieken voor het eerste kwartaal van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Bij de goedkoopste gemeenten blijft Ronse de rangschikking aanvoeren, met een mediaanprijs voor een huis van 135.000 euro. Wervik (150.000) en Gingelom (160.000) vervolledigen de top drie van goedkoopste gemeenten in Vlaanderen.

Voor het hele Vlaamse gewest ligt de mediaanprijs van een huis in gesloten of halfopen bebouwing op 230.000 euro, berekende Statbel. Dat is 2,2 procent of 5.000 euro meer dan begin 2018. Maar het waren vooral huizen in open bebouwing die fors duurder werden: gemiddeld 6,5 procent of 20.000 euro meer, tot een mediaanprijs van 330.000 euro. 

Appartementen in Vlaanderen werden op hun beurt 2,7 procent duurder tot 190.000 euro.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  De vergelijking van gemiddelde prijzen is weinig zinvol, wanneer de inhoud danig verschilt. In St-martens-latem staan nagenoeg alleen grote villa's. In Knokke zijn ook veel kleine (rij)huizen. Dezelfde villa is in Knokke of Brussel veel duuder dan in St-Martens-Latem.

 • Vicky Vanglabeke

  Waarom zitten er gemeentes tussen zonder mediaan? Er worden daar toch ook huizen verkocht? (zeker weten want in mijn gemeente worden er huizen verkocht maar geen mediaan...)

 • ROBERT GERTS

  Al die ellende is begonnen sinds de oprichting van de EU! Alles ging veel goedkoper worden! Ik vind dit echt crimineel gedrag! Rijken zijn stinkend rijk geworden! Een oude knar, genaamd De Croo, kan zich elk jaar een villaatje van €502.000 aanschaffen van zijn “pensioen”! Is dat normaall te noemen? Tel maar op met 5 regeringen! En als je het normaal noemt, dat je kinderen zich kreupel moeten werken om een huis te kopen, scheelt er iets!

 • Tommy catteeuw

  Het zou mij niet verwonderen dat de huizen in St Martens Latem kleiner en lelijker zijn. Als je kijkt naar de prijzen in Gent allemaal duurder dan de rest in België maar trekt op niks.

 • victor vandesande

  In Tervuren zijn ze anders ook goed bezig : in een straat hier werden de laatste jaren meermaals villa's verkocht voor ruim een miljoen €. Waar gaan onze kinderen wonen ?