IN KAART: Op deze locaties mag je niet met een drone vliegen, en dat kan ook je eigen tuin zijn

drones
Belga, Belgocontrol drones
Luchtverkeersleider Belgocontrol en het Directoraat-Generaal Luchtvaart hebben vandaag de website droneguide.be gelanceerd. Daarop kan je nagaan op welke plaatsen in België vliegen met een drone verboden is, zowel recreatief als commercieel.

Op de website staat een interactieve kaart centraal. Gekleurde zones tonen waar je geen drone de lucht in mag sturen. Opvallend is dat er ook heel wat verboden gebieden zijn voor recreatief gebruik (met een drone van maximaal 1 kilogram en tot 10 meter hoogte). Wie binnen de 3 kilometer van een luchthaven of een civiel of militair luchthaventerrein woont, mag uit veiligheidsoverwegingen zelfs niet in zijn eigen tuin met een kleine drone spelen. 

Toestemming nodig

Ook industriële complexen, nucleaire installaties en gevangenissen zijn verboden gebied, net als plaatsen met veel mensen. Sowieso mag je met je kleine drone alleen boven je eigen privéterrein vliegen. Wil je boven andermans domein gaan, heb je daarvoor de toestemming nodig. 

De verboden zones voor commercieel dronegebruik (met drones vanaf 1 kilogram en na een opleiding) zijn uitgebreider. In sommige gevallen kan wel een uitzondering worden aangevraagd.

Professionele gebruikers

De interactieve kaart, ontwikkeld samen met het bedrijf Unifly, is een eerste stap. Binnenkort volgt er ook een app voor de recreatieve gebruiker. Tegen het einde van het jaar zou de website uitgebreid worden met een beschermd gedeelte voor professionele gebruikers. Zij kunnen dan een account aanmaken, waarmee ze hun drones, piloten en vluchten kunnen beheren en eventuele uitzonderingen kunnen aanvragen. 

De gebieden waar een verbod voor commercieel dronegebruik geldt, zijn groter.
Belgocontrol De gebieden waar een verbod voor commercieel dronegebruik geldt, zijn groter.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan de nil

  Djeezes... De intelligentie druipt weer van de reacties af zunne...

 • Guido VandenBerg

  Drone vliegen mag wel als je betaald, +/- 960€ voor lessen plus 350 voor het examen, dus zoals met alles, als je betaald mag alles.

 • Eddy van Dorst

  Toch raar dat ze met de honderdduizenden verkocht worden en dat je ze nergens kunt gebruiken.Verbieden die drones het dient toch maar om andere mensen te BEGLUREN

 • Victor Ypres

  Waar is de tijd dat je als kind naar het eerste het beste weiland kon trekken om daar te gaan vliegeren en dat was zeker op meer dan 10m hoogte.

 • Werner Ansoms

  Grof, dat je zelfs de eerste 10m lucht boven je eigen grond al niet meer vrij mag gebruiken omdat iemand anders er zonder vergoeding aanspraak op maakt. Ik begin te begrijpen hoe stringente beperkingen gewelddadige revoluties doen ontstaan.