IN KAART. Nieuwe jachtplannen in Vlaanderen: ligt jouw tuin in jachtgebied?

Photonews/RV
De jachtplannen van Vlaanderen zijn aangepast, waardoor er nu 933.021 hectare wordt ingekleurd als jachtgebied. Dat is 3 procent minder dan twee jaar geleden, maar tegelijk kwamen er ook nieuwe territoria bij, met name in Limburg. Controleer hier of jouw tuin in jachtgebied valt. 

Vooral in Antwerpen (-4,9 procent) en Oost-Vlaanderen (-4,7 procent) is er nu veel minder jachtgebied. In Limburg kwam er wel jachtgebied bij: ongeveer 1,3 procent of het equivalent van 3.483 voetbalvelden. Dat komt vooral doordat burgers in de provincie zelf het initiatief namen om hun perceel te laten ‘inkleuren’ als jachtgebied, bijvoorbeeld omdat ze last hadden van everzwijnen, en omdat de jacht wordt toegelaten in meer natuurgebieden. 

In kaart

Een kaartje van de Hubertus Vereniging Vlaanderen maakt je wegwijs door het Vlaamse jachtgebied. De groene gebieden op de kaart zijn jachtterrein. Geef je woonplaats in in de zoekbalk bovenaan het kaartje om je woning snel op te sporen. 

Valt jouw tuin in een groen gekleurd gebied? Dan ligt je perceel op jachtterrein. Maar dat wil niet zeggen dat jagers zomaar door jouw tuin kunnen lopen. “Dat mag niet zonder de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar”, verduidelijkt de Hubertus Vereniging in een persbericht. “Overigens mag binnen een straal van 150 meter van een huis niet gevuurd worden, dat bepaalt de wet.”

Het kan ook handig zijn om jachtrechten te verlenen op je eigendom, klinkt het. Bijvoorbeeld zou je als eigenaar een beroep kunnen doen op een jager om wilde dieren te vangen, zoals vossen of konijnen. Die gebruikt in woongebied dan geen vuurwapen, maar wel kooien of vallen.

Fouten

De jachtplannen worden sinds 2014 gedigitaliseerd. Volgens de belangenvereniging zou 99,9 procent inmiddels te raadplegen zijn op het online kaartje, maar fouten worden overigens nog niet uitgesloten. “Hier en daar zal allicht nog een perceel foutief ingekleurd staan. We nemen bij een dergelijk vermoeden proactief contact op met de betrokken partijen om klaarheid te scheppen.” 
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Jacob

  Het word tijd dat hier eens iets aan gedaan wordt. Ons perceel is uitgekleurd, maar wordt niet erkend door "natuur en bos" als zijnde een jachtgrens. Waarom niet zoals in Nederland: Geen jacht op 200m achter huizen binnen de bebouwde kom. En dus ook niet in de dorpen. In ieder geval is het respectloos zoals het nu is.......

 • Jo Bosman

  Je kunt tegenwoordig in bijna geen enkel natuur reservaat , bos of veld meer wandelen of je riskeert een lading hagel tegen te komen. Chris Hom . Op alle grond van natuurpunt word gejaagd. Zo worden alle gronden van natuurpunt verhuurd aan jagers en bejaagt het ganse jaar door.

 • Tommy Verstraeten

  ik noem dat een schande dat men dit nog altijd toestaat laat dieren leven de natuur lost een eventueel te veel zelf op door de komst van roofdieren en je huisdieren inclusief schapen koeien en zo die moet men gewoon beter beschermen daar kan men geld in stoppen om mensen te helpen dit te doen in plaats van geld uit te geven aan jacht gebieden jagen op dieren bah men moest het verbieden

 • DIRK RASSCHAERT

  Hoe kan het dat onze tuinen groen ingekleurd zijn evenals de openbare weg terwijl jagen op minder dan 150m van woningen verboden is? Ook het schieten in de richting van woningen is bij wet verboden. Daarbij dacht ik dat kogels verder vliegen dan 150 m. Ook bij sommige hagelpatronen heb ik zo mijn twijfels!!! En de zever van jagen om de populaties van de dieren in de hand te houden, achter mij is alles groen en ik heb nog nooit een fazant of konijn gezien, wel schapen en paarden.

 • Chris Hom

  Wat een Belgenmop is dees ! Ik woon in beschermd natuurgebied. Links, rechts en onderaan van mijn eigendom is van Natuurpunt en daar mag niet gejaagd worden. Mijn omheind huis en tuin en stukje bos is groen gekleurd en dus jachtgebied ! Hoe hilarisch is deze situatie ? En zo zijn er nog voorbeelden in dezelfde straat.... ongelofelijk .... Dus alles wat faunabeheerzone van Natuurpunt is, moeten jagers wegblijven.... een meter verder mogen ze hun gangetje gaan.....