IN KAART: Michelin deelt gul sterren uit. Luc Bellings, Kobe Desramaults en Geert Van Hecke scoren meteen met nieuw concept

Een ware sterrenregen voor de Belgische restaurants.
Google Maps/Thinkstock Een ware sterrenregen voor de Belgische restaurants.
Sterrenregen bij Michelin. De Belgische topgastronomie wordt in de selectie 2018 van de culinaire gids gul beloond. Drie restaurants krijgen er een tweede ster bij en maar liefst dertien restaurants mogen pronken met een eerste ster. Hof Van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Sint-Michiels) behouden hun drie Michelinsterren. Ontdek op onderstaande kaart en in de verschillende tabellen de (nieuwe) sterrenrestaurants in jouw buurt.

Achter de gekende toppers werken jonge talenten duidelijk zeer hard aan hun carrière. Boury (Roeselare), Vrijmoed (Gent) en La Source (Neerharen) worden beloond met een tweede ster. "Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen", vertelt Michael Ellis, internationaal directeur van Michelingidsen. "Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen."

Dertien restaurants worden in de selectie 2018 voor het eerst onderscheiden met één ster.  Daarbij valt meteen op dat Zet'Joe by Geert Van Hecke (Brugge), De Vork van Luc Bellings (Hasselt) en Chambre Séparée van Kobe Desramaults (Gent) meteen een ster scoren. Deze topkoks serveren hun typerende keukens immers op nieuwe locaties of scoren met een volledig nieuw concept. 

Kathleen Vanderbeke van Terminus in Watou is verkozen tot beste vrouwelijke chef. Zij werkt bijna uitsluitend met vrouwen in de keuken. Jonge chef van het jaar is Jo Grootaerts van Altermezzo in Tongeren.

In totaal verloren dertien restaurants hun ster(ren), maar in negen gevallen was dit gewoon te wijten aan de stopzetting van de zaak.

Een volledig OVERZICHT van Belgische sterrenrestaurants

De Michelin gids België en Luxemburg 2018 is te koop vanaf donderdag 23 november.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  in deze zaken ben je zeker dat geen opgewarmd eten is die uit een grootkeuken komt - want in velen word niet meer gekookt maar enkel opgewarmd en 15à20€ de man

 • oswald billiet

  Ik denk dat wij vandaag de Fransen gastronomisch voorbijgestoken hebben. Dit hebben wij wel te danken aan onze kokscholen die op hoog niveau werken, maar ook omdat aankomende talenten bij sterrenmeesters eerst een verfijning van de stielkennis doorlopen. Maar ook moet worden gezegd dat er bij ons nog vele restaurants zijn , zonder ster, maar met masterchefs die op dat niveau werken.

 • victor vandesande

  Als er in belgie zovel sterrenrestaurants kunnen overleven wil dat zeggen dat er genoeg mensen zijn die dit kunnen en willen betalen. Armoede ? Waar ??? Ik kan en wil er niet aan meedoen.

 • Zjeppe Fierens

  De meesten die hun ster verliezen, sluiten de deuren! Ze kunnen hun hoofd niet meer boven water houden, zo simpel ligt het. Sterren zijn soms vergiftigde geschenken...En, mensen worden slimmer en geven niet onnodig honderden euro's uit wanneer er in de buurt een fantastisch bistrootje is waar ze ook lekker kunnen eten in een gemoedelijke sfeer.

 • Ronald De Smet

  Carcasse St-Idesbald, eerste ster, niet te geloven. Heeft de naam Dierendonck er misschien iets mee te maken. Heren van de Michelin sterrengids, U bent Uw geloofwaardigheid aan het verliezen, U wordt een tweede Gault Millau