IN KAART. Meer dan vijfde van Vlaamse inwoners is van buitenlandse herkomst

In Antwerpen is 49,2 procent van de inwoners van buitenlandse herkomst.
Photo News In Antwerpen is 49,2 procent van de inwoners van buitenlandse herkomst.
Meer dan 1,3 miljoen inwoners in Vlaanderen, of 21,1 procent van het totaal, is van buitenlandse herkomst. Dat blijkt uit de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor van de Vlaamse overheid en waarover VRTNWS bericht. Dat is een stijging van vijf procentpunt of 430.000 mensen in tien jaar tijd. In Brussel is net geen 72 procent (855.000 inwoners op de 1.190.000) van buitenlandse herkomst. Op de kaart of in de tabel onderaan kan u uw eigen gemeente opzoeken.

De cijfers uit de nieuwste Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor die vandaag gepubliceerd is, dateren van 2017 en omvatten niet alleen mensen die vandaag niet de Belgische nationaliteit hebben, maar ook iedereen die bij zijn geboorte niet de Belgische nationaliteit bezat of van wie minstens één van de ouders bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit had. 

In totaal telde Vlaanderen in 2017 6.519.901 inwoners. 1.378.016 daarvan waren van buitenlandse herkomst. In 2009 waren het nog 947.104 mensen, net iets meer dan 15 procent. Meer dan 600.000 mensen van buitenlandse herkomst komt uit een land van de Europese Unie, 100.000 anderen uit de rest van Europa. 351.000 mensen komen uit een van de Maghreb-landen of Turkije, nog eens 310.000 mensen uit de rest van de wereld.   

Hoger geboortecijfer

In de grootste gemeente van Vlaanderen, Antwerpen, was in 2017 49,2 procent van buitenlandse herkomst; in Gent 33,17 procent. In het Brussels gewest is dat aandeel nog fors hoger, met Sint-Joost-ten-Node, tevens ook de dichtst bevolkte gemeente van het land, als uitschieter: daar is meer dan 90 procent van de inwoners van buitenlandse origine. 

De stijging van het aantal inwoners van buitenlandse herkomst is grotendeels toe te schrijven aan de hogere geboortecijfers in die groep. Dat valt ook af te leiden uit de verdeling per leeftijdsgroep. Bij de 0- tot 5-jarigen is 37,5 procent van buitenlandse origine. In het Brussels gewest is dat 88,3 procent, in Sint-Joost-ten-Node 96,8 procent, in de stad Antwerpen 73,9 procent.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Van den Berghe

  Chris de Belie, de nagel op de kop. En wie betaalt da allemaal : de Vlamingen. En dan worden die nog gepest door die omhooggevallen corrupte baronnen van de Brusselse regering . Kijk maar hoe ze met boetes de werkgelegenheid in Zaventem proberen te boycotten omdat de vliegtuigen al die 95 % langslapers wakker maakt.

 • Bert Verbist

  danny janssens, als je echt zo een afkeer hebt van uw eigen volk, van uw vaderland, de import zo ophemelt, blijf dan toch niet hier, verhuis gewoon. Wel niet komen janken dat je daar niet zo word behandelt zoals degenen die hier binnenkomen, geen klaarstaande opvang, nadien geen ocmw, nul sociale tegemoetkomingen, geen minimum maandloon, geen gratis vast dak boven uw hoofd, enz. enz. enz.

 • Paul Boutsen

  Als een stad als bv Venetië klaagt dat er teveel toeristen komen, vinden onze politici dat terecht. Diezelfde politici schuwen echter niet hun eigen steden en regio's te overspoelen met gelukszoekers die hier permanent blijven, niet bijdragen aan onze economie en onze normen en waarden vijandig zijn, en die willen vervangen door die van hen.

 • maudy van leeuwen

  Het gaat goed en het zal nog beteren! Het percentage van buitenlandse oorsprong gaat dus slechts terug tot de ouders. Als men zou teruggaan tot de grootouders, wat best kan, dan is het percentage nóg hoger.

 • Johan Gantois

  Waar men in 180 jaar niet in geslaagd is om Vlaanderen kapot te maken, realiseren onze politiekers dit nu in minder dan 20 jaar door een laks beleid en uit eigenbelang.