IN KAART. Mag je vuurwerk afsteken in jouw gemeente?

Geert De Rycke
Niet alle Vlaamse gemeenten verbieden het afschieten van vuurwerk. Dat is sinds april nochtans verboden in heel Vlaanderen. Het vuurwerkverbod wordt dus amper nageleefd. Bekijk op de kaart of in de tabel onderaan hoe het zit in uw gemeente.

Traditioneel wordt er in de oudejaarsperiode heel wat vuurwerk afgestoken, maar dat is sinds dit voorjaar verboden in Vlaanderen. Toch leeft niet elke gemeente dat verbod na, blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws.

Heel wat gemeenten hanteren eigen regels en uitzonderingen, zelfs in heel wat buurgemeenten gelden er compleet andere regels. Zo is er een verschil tussen buurgemeenten Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel. In de eerste is het verbod van toepassing, in Londerzeel geldt een uitzondering op oudejaarsavond, zegt burgemeester Conny Moons.

In de meeste Vlaamse gemeenten kan u wel een GAS-boete verwachten bij het afsteken van vuurwerk zonder toestemming of buiten de voorziene tijdspanne, meestal van ongeveer 23 uur op 31 december tot 1 uur op 1 januari. 

Sowieso raden de meeste gemeentebesturen het afknallen van vuurwerk af, en ook vanuit de Vlaamse brandweerzones is er de vraag om geen vuurwerk af te schieten: “Ambulanciers zijn elk jaar getuige van dramatische ongevallen met vuurwerk”, volgens de brandweer. “Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken.”
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Monique Janssen

  Vuurwerkmakers : jullie vrijheid houdt op waar de mijne begint Ben net weer lekker wakkergeknald! Beste wensen voor 2020!

 • Sonya Strijker

  Weten de steden dit zelf ook?

 • Katia Willaert

  Gebruik je geld voor wat anders. Geniet van een drankje of een hapje of misschien nog veel beter : schenk geld aan de brandwondencentra !

 • Martin Meuris

  Het is hier in Lanaken al dagen aan het knallen. Officieel verboden maar ja gelijk voor alles hier zijn er veel wetten maar geen controle. Het is toegelaten van 11hr tot 01hr morgen maar een hoop kinderen en onnozelaars kunnen niet wachten met knallen. Ze moeten die knallers gewoon verbieden van te verkopen.

 • carlos goossens

  Lijst klopt niet, stad Geraardsbergen meldt op zijn website dat vuurwerk verboden is op oudejaar. In jullie lijst staat dat het is toegestaan. Bronnen checken aub.