IN KAART. Jachtplannen bekendgemaakt: bekijk hier of jouw tuin in jachtgebied ligt

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
De Hubertusvereniging, de Vlaamse jagersvereniging, heeft de meest actuele jachtplannen vandaag op haar website geplaatst. Daardoor kunnen mensen snel te zien krijgen of hun perceel als jachtgebied is ingekleurd.

De digitale jachtplannen bevatten een webtoepassing waarin mensen hun adres kunnen ingeven. Ze krijgen dan onmiddellijk te zien of hun perceel als jachtgebied is ingeschaald. Wanneer dat het geval is, kan ook meteen worden doorgeklikt naar de contactgegevens van de jager, of de wildbeheereenheid waartoe die behoort.

Er kan onduidelijkheid bestaan over de inkleuring van een stuk grond, omdat privépercelen vroeger soms zonder medeweten van de eigenaar als jachtgebied werden aangegeven. Maar dat geldt enkel nog voor percelen die vóór 2014 het statuut van jachtgebied kregen. Sindsdien is er namelijk een schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig om bijkomende percelen als jachtgrond in te kleuren.

Vogelbescherming Vlaanderen heeft in juni 2015 nog een campagne opgestart om aan te klagen dat stukken grond soms zonder medeweten van de eigenaar als jachtgebied werden beschouwd.

Het kan zijn dat de kaart traag inlaadt:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karien De Deyne

  Wij hebben ook geen toelating gegeven voor ons stuk in de Groene Vallei en toch ieder jaar zien we er jagers en als de eigenaars er niet zijn klimmen ze zo over de omheining en als je durft reageren worden ze agressief.

 • Norbert Thieren

  Sla terug: koop niets bij jagers, doe geen zaken met hen en stem niet voor dat soort als ze op een politieke lijst staan.

 • Ronald Van Beneden

  Ge moet eens proberen uw tuin als jachtgebied te laten schrappen. Schandalig wat je moet aandragen als bewijsvoering.

 • steven de vos

  Nog duizenden hectaren teveel. Waar hebben de dikkenekken toelating gevraagd? NERGENS !

 • RENE LENAERTS

  Als een grondstuk van minder dan 1 ha in en jachtplan ligt moet het niet er uit getekend worden. Dat betekent niet dat het zomaar mag bejaagd worden; hiervoor blijft de toestemming van de eigenaar nodig. Kleine kaveltjes onderbreken echter de totale jachtoppervlakte niet. Na uitvoering van ruilverkavelingsplannen in de landbouw weten vele kleien eigenaars trouwens niet meer waar hun morzeltje ligt.