IN KAART: Is jouw gemeente een van de 36 die zich achter de Statiegeldalliantie schaart?

Er hebben zich al 36 Vlaamse steden en gemeenten aangesloten bij Statiegeldalliantie, die de Vlaamse regering wil aanzetten tot de invoering van statiegeld op plastic drankflessen en blikjes. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie zelf heeft bekendgemaakt. "We willen hiermee een duidelijk signaal geven aan de Vlaamse regering", zo klinkt het.

De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, dat in november 2017 werd opgericht om te pleiten voor de invoering van statiegeld op het drankafval. Intussen maken steeds meer steden en gemeenten duidelijk dat ze achter die boodschap staan. Op 31 januari hadden zich al 36 Vlaamse gemeenten aangesloten, zegt woordvoerder Tom Zoete (zie kaart of tabel onderaan). Dat is een opmerkelijke stijging in vergelijking met een maand eerder, toen de teller nog op zeven stond.

"We zien heel veel nieuwe goedkeuringen binnenkomen", zegt Zoete. Volgens hem zal het aantal ook blijven toenemen. "We hebben al weet van andere gemeenten die een aansluiting bij de Statiegeldalliantie hebben goedgekeurd. Maar we spelen op veilig en wachten altijd op een officiële bevestiging voor we daarover communiceren."

Ook ondernemingen, organisaties en festivals

Vandaag staan onder meer steden als Gent, Dendermonde, Tongeren, Hasselt en Veurne al op de lijst met partners. Daarnaast heeft het provinciebestuur van Limburg zich aangesloten. Voorts hebben verschillende ondernemingen, organisaties en festivals zich achter het initiatief geschaard, waardoor de alliantie in totaal 216 partners telt in Vlaanderen en Nederland.

"We willen hiermee aan de Vlaamse regering het signaal geven dat dit echt leeft bij de gemeenten. Zij moeten veel geld uitgeven aan het opruimen van zwerfvuil. Op deze manier geven we hen een stem", verduidelijkt Zoete.

Tegen zomer nieuwe meting

In het lijstje ook gemeenten waar N-VA en Open Vld - beiden grote criticasters van het systeem - mee besturen. Bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) is zelf voorstander van statiegeld, maar op aandringen van haar coalitiepartners heeft de sector een laatste kans gekregen om te bewijzen dat ze het zwerfvuil zelf kan verminderen met sensibiliseringscampagnes. In 2016 was er een nulmeting, tegen de zomer komt er een nieuwe meting om te kijken wat het effect is. Heeft het allemaal weinig uitgehaald? Dan komt het terug op de regeringstafel en wordt - als het van de minister afhangt - het statiegeld ingevoerd. 

Een overleg met de Vlaamse regering staat evenwel nog niet op het programma van de Statiegeldalliantie. "Maar ik denk wel dat de boodschap stilaan binnenkomt bij de regeringspartijen", luidt het. "Het feit dat deze oproep niet alleen komt van milieuorganisaties, maar ook van gemeenten en van middenveldorganisaties als Test-Aankoop en KVLV, geeft ook meer gewicht aan onze vraag."

kaart
Belga kaart87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick DECOCK

  Laat langdurig werklozen gratis blikjes enz gaan ophalen in plaats van ze in hun hangmat te laten hangen, is winwin situatie, kost niks om ze kwijt te geraken ,vermindert zwartwerk en als werklozen terug zichtbaar worden zullen er veel afhaken of eerder normale job zoeken

 • OZZY DHONDT

  Iedereen met de auto om wat lege blikken terug te brengen, dat is pas milieuvriendelijk. Wat zitten hier toch een bende losers.

 • Francinne Declerque

  Ik moet bekennen dat ik de laatste 5 jaar niet meer kijk naar milieumaatregelen omdat onze overheid milieuproblematiek misbruikt om ons te pluimen en die taxen niet naar maatregelen gaan. Batterijen gaan de vuilzakken in, ook plastic als het niet uitkomt, zelfs glas en blik verstop ik in de gewone zak en als ze zo verder doen dump ik mijn vuil voor het gemeentehuis.

 • Peter de Groote

  En zo werd het "gewone volk" armer,en armer,en armer...

 • Febe Chapin

  Amai, zijn we dan echt een stapje dichter bij de 21ste eeuw?